- Locatie
Vergaderzaal 4-5
- Toelichting
-
Tijdens de vergaderingen van het Zaanstad Beraad en de gemeenteraad worden filmopnamen gemaakt die op internet worden uitgezonden.
Uitzending
Agendapunten
-
1
Voorzitter: M. Kingma
Portefeuillehouder: R. Tuijn en H. van der Laan
Commissiegriffier: T. Klitsie
Op 26 juli 2023 hebben de gemeente en De Zorgcirkel een intentieovereenkomst getekend om samen de haalbaarheid te onderzoeken van een integraal gebouw bestaande uit een woonzorgcentrum en basisschool op de Behouden Haven. Aanleiding voor een integraal gebouw is enerzijds dat het college de Behouden Haven heeft aangewezen als meest geschikte plek voor een nieuwe basisschool in het centrum van Zaandam. De school is hard nodig gezien het stijgende aantal leerlingen en de zorgplicht van de gemeente om voldoende onderwijshuisvesting te realiseren. Anderzijds is de aanleiding dat de Zorgcirkel heeft aangegeven dat het verpleeghuis Saenden is verouderd en nieuwbouw noodzakelijk is om aan de huidige en toekomstige wensen voor wonen en welzijn te voldoen. Daarnaast is de riolering aan onderhoud toe en grijpt de gemeente deze ontwikkeling aan om de verblijfskwaliteit en uitstraling van de openbare ruimte van in dit deel van het centrum te verbeteren.
Combinatie van functies als kans in het centrum
Een uniek combinatiegebouw in het centrum van Zaandam, voor onderwijs, een woonzorgcentrum en maatschappelijke voorzieningen in het sociale domein, biedt niet alleen praktische en ruimtelijke voordelen, maar ook een kans op duurzame samenwerking met verschillende partners. In dit moderne pand komen primair onderwijs, kinderopvang, ouderenzorg en sport samen onder één dak op één terrein. Een gebouw waar kinderen zich ontwikkelen, kwetsbare ouderen veilig kunnen wonen. Dat sluit ook goed aan bij de nieuwe woonzorgvisie. De gecombineerde aanpak is elders in het land al succesvol gebleken. Vertegenwoordigers van het woonzorgcentrum, Agora en de gemeente bezochten een vergelijkbaar concept in Winsum, waar een combinatie van onderdelen uit het maatschappelijk domein succesvol in een gebouw zijn geconcentreerd. Het bezoek werd door de partijen uit Zaanstad als inspirerend ervaren en als unieke kans gezien dit gebied te verbeteren. Met het combineren van een zorgcomplex en een school wordt tegemoet gekomen aan de wens van de raad om door de hoogte in te gaan, fysiek ruimte te creëren.
De afspraken uit de Intentie Overeenkomst zijn afgerond. Dat wil zeggen dat de ruimtelijke haalbaarheid is beoordeeld. Daarvoor is een Ruimtelijk Programma van Eisen opgesteld, met als bijlagen een Stedenbouwkundig ontwerp en participatierapport. De uitkomst is dat partijen de ontwikkeling ruimtelijk haalbaar achten.
Het Zaanstad Beraad wordt gevraagd een zienswijze te geven. Aan het einde van de vergadering zal de wethouder concluderen hoe het College verder gaat met het voorstel
++
++
Conclusie: De wethouders concluderen dat er over het algemeen positieve reacties zijn. De grote lijnen worden hiermee vastgezet als uitgangspunten.
Er zijn zorgen gehoord die bekend zijn bij de gemeente en deze krijgen aandacht bij verdere uitwerking. De ingebrachte punten worden zo optimaal mogelijk bekeken. Op die wijze gaat college verder en blijft in gesprek met de inwoners.Bijlagen
-
2Geen sessie - 19:30
-
3Pauze - 20:30
-
4
Voorzitter: G. Rijken
Portefeuillehouder: Hamming/ Van der Laan/ Groothuismink
Commissiegriffier: T.Klitsie
**Toelichting:
**Op 26 mei 2021 luidden 15 burgemeesters de noodklok met het manifest ‘Dicht de kloof!’, ondersteund door nationale organisaties als de onderwijskoepels, Aedes, VNO-NCW en Nationale Politie. Burgemeesters van stedelijke gebieden die te maken hebben met omvangrijke, hardnekkige sociale en fysieke problemen en achterstellingen. Zij riepen daarmee het kabinet op om langdurig te investeren in een aanpak voor de ruim 1,2 miljoen inwoners in hun gebieden die aantoonbaar minder goede kansen en mogelijkheden hebben ten opzichte van de gemiddelde inwoners van deze steden. Daarom is in juli 2022 het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) gelanceerd. In dit programma verbinden verschillende ministeries zich aan 20 gebieden in Nederland. Gebieden waarin de opstapeling van leefbaarheid- en veiligheidsproblematiek zo heftig is dat er een langdurige en integrale werkwijze nodig is. Zaandam-Oost is één van die 20 focusgebieden.
Op 15 januari 2024 hebben meer dan 40 organisaties hun handtekening gezet onder het Pact Zaandam-Oost. Onder meer schoolbesturen, woningbouwcorporaties, bewonersorganisaties, culturele instellingen, zorginstanties, gemeente, het Rijk, bedrijfsleven en politie committeerden zich 20 jaar lang (1 generatie) samen in te spannen voor de ambitie van dit Pact: kinderen in Zaandam-Oost krijgen alle kansen om hun talenten maximaal te ontwikkelen en op een kansrijke toekomst. Op dit moment is er een kloof: mensen die in de ene buurt wonen, hebben meer kansen dan mensen uit een andere buurt. Het Pact heeft de ambitie dat die kloof in 2044 verdwenen is.
Vanuit de overkoepelende analyse en ambitie, is door partners samen gewerkt aan een uitvoeringsplan voor de komende vier jaar langs vijf pijlers. Pijlers die voor ieder mens in het leven belangrijk zijn: een goede jeugd, mee kunnen doen (participeren) en bestaanszekerheid hebben (geen armoede), gezondheid, fijn kunnen wonen en veiligheid. In dit uitvoeringsplan is te zien met welke acties de partners in het Pact de komende vier jaar aan de slag gaan om stappen te zetten richting de ambitie van het Pact Zaandam-Oost 2024-2044.
Op 21 december 2023 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de uitbreiding van Pact PoelenburgPeldersveld naar Pact Zaandam Oost, met de daarin opgenomen ambitie . Tijdens die vergadering is afgesproken om over het uitvoeringsplan zowel een technische sessie te organiseren voor de raad, als de mogelijkheid te bieden om wensen en bedenkingen hierbij af te geven aan het college van B&W, die deze vervolgens kenbaar maakt aan het bestuur van het Pact.
Het concept (80%-versie) uitvoeringsplan hoeft niet op basis van de Gemeentewet aan de raad voorgelegd te worden. Echter, gelet op het belang van het Pact en het uitvoeringsplan voor de gemeente en de stad, is besloten om deze aan de raad voor te leggen zodat zij hun wensen en bedenkingen hierbij kenbaar kan maken. Het college zal aan het DB van het Pact verzoeken om deze wensen en bedenkingen mee te nemen bij het opstellen van de definitieve versie van het uitvoeringsplan. Het definitieve uitvoeringsplan zal door het college vastgesteld worden.
Conclusie: De portefeuillehouders concluderen een positieve zienswijze waarbij wordt ondersteund dat er in de zienswijzebrief wordt onderstreept dat er inzet moet zijn om te komen tot structurele middelen.
Toezeggingen:
- Burgemeester Hamming zegt toe dat er meer in contact getreden zal worden met religieuze instellingen.
- Burgemeester Hamming zegt toe dat hij nagaat wat voor mogelijkheden er zijn bij het handhaven op verkeerd parkeren bij buitenlandse kentekens van landen die geen partner zijn bij het convenant buiten het plaatsen van een beschikking op de voorruit.
- Wethouder Groothuismink zegt toe technisch te antwoorden op de mogelijkheden van uitsplitsing op wijkniveau en hoe dit qua indicatoren in te zetten als het niet om cbs cijfers gaat.Bijlagen
-
5Gelegenheid tot wisselen bijeenkomst - 22:00
-
6
Voorzitter: T. Rienstra
Portefeuillehouder: Hamming
Commissiegriffier: T.Klitsie
Voor politieke ambtsdragers (raad, college en burgemeester) is eerlijkheid en betrouwbaarheid een kernwaarde. Alleen daarmee kan op een goede wijze invulling worden gegeven aan het dienen van de gemeenschap.
Deze gedragscode geeft helderheid over integer handelen en maakt transparant wat raad, college en burgemeester met elkaar onder integriteit en integer handelen verstaan. Deze gedragscode zorgt ervoor dat het doen en laten van politieke ambtsdragers controleerbaar is. Bovendien kan zo makkelijker het gesprek gevoerd worden over gedrag. Politieke ambtsdragers weten hierdoor wat zij van elkaar kunnen verwachten. En wat inwoners van politieke ambtsdragers kunnen verwachten. De code zorgt voor meer duidelijkheid over wat moet, wat niet mag en wat ongewenst is.
In deze vergadering wordt het voorliggende raadsvoorstel inhoudelijk besproken.
Aan het einde van de behandeling wordt geconcludeerd of de behandeling gereed is en op de stemagenda of debatagenda van de Raad kan worden geplaatst.
Conclusie: Debatagenda
Toezeggingen:
Er volgt een erratum om te verduidelijken dat de werkrelatie valt onder nevenfunctie en tekstuele onjuistheid bij de passage over ongewenste (seksuele) intimidatie. Wijziging tekstuele onjuistheidBijlagen
-
7Einde vergaderavond - 23:10