- Locatie
Vergaderzaal 4-5
- Toelichting
-
Tijdens de vergaderingen van het Zaanstad Beraad en de gemeenteraad worden filmopnamen gemaakt die op internet worden uitgezonden.
Uitzending
Agendapunten
-
1
Voorzitter: N. Hendriks
Portefeuillehouder: R. Tuijn
Commissiegriffier: T. Klitsie
Inspraak
- De heer Schipper, namens de eigenaar van Industrieweg 7 te Wormerveer
Behandeling raadsvoorstel
Op 25 november 2021 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan “Reparatieplan 2021” vastgesteld. Tegen dit besluit is door de eigenaar van het pand Industrieweg 7 te Wormerveer op 18 januari 2021 beroep aangetekend. Naar aanleiding van het ingediende beroepschrift heeft er op 21 oktober 2022 een zitting bij de Raad van State plaatsgevonden gevolgd door de uitspraak op 16 november 2022 (ECLI:NL:RVS:2022:3305). Met deze uitspraak heeft de
Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (verder: Raad van State) een deel van het bestemmingsplan 'Reparatieplan 2021' vernietigd. De vernietiging gold voor de locatie Industrieweg 7 te Wormerveer. Met de vernietiging heeft de Raad van State de gemeenteraad de opdracht gegeven om voor deze locatie een nieuw bestemmingsplan vast te stellen. De Raad van State heeft bepaald dat in het nieuwe bestemmingsplan de woning
niet nog een tweede keer onder het algemene overgangsrecht geplaatst mag worden, omdat de woning aan de Industrieweg 7 al sinds 1971 onder het algemene overgangsrecht van het bestemmingsplan geplaatst is.
Voor de locatie Industrieweg 7 Wormerveer is onderzoek gedaan naar enerzijds de geluidsbelasting van de omliggende bedrijven en anderzijds naar de geluidsbelasting van het wegverkeerslawaai als gevolg van de Industrieweg en de Provinciale weg. De resultaten van deze onderzoeken wijzen uit dat er sprake is van een dusdanige geluidhinder die een aanvaardbaar woon- en leefklimaat op deze locatie onmogelijk maakt. De in het onderzoek geconstateerde overschrijdingen zijn zo hoog dat zelfs een woonbestemming met uitsterfregeling (aan een pand verbonden overgangsrecht) niet
beschouwd kan worden als goede ruimtelijke ordening. In het Bestemmingsplan ’Industrieweg 7 Wormerveer’ wordt de woning daarom onder het persoonsgebonden overgangsrecht gebracht. Dit betekent dat wonen alleen is toegestaan voor de persoon die er op dit moment woont. Als het wonen door deze persoon voor een periode van langer dan één jaar, na inwerkingtreding van dit bestemmingsplan stopt, dan mag er daarna niet meer voor wonen gebruikt kan worden.
Het gaat hier om een ingrijpende maatregel, die is gebaseerd op de hierboven genoemde redenen met het oog een goede ruimtelijke ordening en gezonde leefomgeving.
In deze vergadering wordt het voorliggende raadsvoorstel inhoudelijk besproken.
Aan het einde van de behandeling wordt geconcludeerd of de behandeling gereed is en op de stemagenda of debatagenda van de Raad kan worden geplaatst.
Bijlagen
-
2Pauze - 20:00
-
3
Voorzitter: H. Pijl
Portefeuillehouder: S. Onclin
Commissiegriffier: T. Klitsie
Behandeling Agenda-initiatief: de indiener krijgt de gelegenheid een korte toelichting te geven op het agenda-initiatief en de vragen aan de collega fracties. De fracties krijgen de gelegenheid om te reageren op de vragen en vervolgens kan ook de portefeuillehouders een reactie gegeven. De indiener krijgt de gelegenheid te reageren en vragen te beantwoorden. Indien noodzakelijk vindt er een aanvullende ronde plaats. Aan het einde van de bespreking trekt de indiener een conclusie over een eventueel vervolg.
Toezegging:
Wethouder Onclin zegt toe om in overleg met de agendacommissie te bezien hoe de uitwerking van de denklijnen het best besproken kunnen worden met de gemeenteraad.Bijlagen
-
4Gelegenheid tot wisselen bijeenkomst - 21:45
-
5
Voorzitter: M. Visser
Portefeuillehouder: S. Onclin
Commissiegriffier: J. de Jong
Op 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen gewijzgd (WGR). Doel van deze wijzigingen is dat de de gemeenteraden meer instrumenten en daarmee invloed hebben op de gemeenschappelijke regelingen. Een deel van de wetswijzigingen is verplicht en bij een deel is het aan de gemeenteraden die deelnemen in de gemeenschappelijke regeling hierover te beslissen. Dit voorstel gaat over hoe de gemeenteraad van Zaanstad invulling wil geven aan deze wijzigingen. De wijzigingen zijn in de nota verbonden partijen opgenomen.
Het is niet zeker of de uitgangspunten van gemeente Zaanstad ook worden overgenomen in de gemeenschappelijke regelingen. De andere deelnemende gemeentes hebben hier ook een stem in. Door middel van een zienswijze op de ontwerpregeling kan gemeente Zaanstad kenbaar maken welke onderdelen in de GR niet aansluiten op onze kaders, en verzoeken deze alsnog over te nemen door middel van een zienswijze. Het (Algemeen) Bestuur belist uiteindelijk of zienswijzen wel/niet worden overgenomen in de GR.
In deze vergadering wordt het voorliggende raadsvoorstel inhoudelijk besproken.
Tevens is bijgevoegd het voorstel van de regionale werkgroep Verbonden partijen. Bij aanvang van de vergadering zal mevrouw De Groot een toelichting geven op de uitkomsten van deze regionale werkgroep.
Aan het einde van de behandeling wordt geconcludeerd of de behandeling gereed is en op de stemagenda of debatagenda van de Raad kan worden geplaatst.
Voortgangsconclusie:
Het raadsvoorstel wordt geagendeerd op de debatagenda van de raadsvergadering van donderdag 20 juli a.s.Bijlagen
-
5.1
Bijlagen
-
6Einde vergaderavond - 22:55