Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Zaanstad Beraad Raadzaal

donderdag 28 september 2023

19:00 - 23:01
Locatie

Raadzaal

Toelichting

Tijdens de vergaderingen van het Zaanstad Beraad en de gemeenteraad worden filmopnamen gemaakt die op internet worden uitgezonden.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Voorzitter: H. Pijl
    Portefeuillehouder:
    Commissiegriffier: A. Adema

  2. 1.1
    Inspraak voor inwoners
  3. 1.2

  4. 1.3

    Mededeling Zaans Museum
    Wethouder Breunesse doet een mededeling aan de raad over het Zaans Museum.


    Toezegging: De brief van het Zaans Museum komt via de wethouder naar de griffie toe, die hem gaat verspreiden via het RIS aan de raadsleden.

  5. 2
    Pauze - 20:05
  6. 3

    Voorzitter: T. Rienstra
    Portefeuillehouder: W. Breunesse
    Commissiegriffier: A. Adema
    Behandeling Agenda-initiatief: de indiener krijgt de gelegenheid een korte toelichting te geven op het agenda-initiatief en de vragen aan de collega fracties. De fracties krijgen de gelegenheid om te reageren op de vragen en vervolgens kan ook de portefeuillehouders een reactie gegeven. De indiener krijgt de gelegenheid te reageren en vragen te beantwoorden. Indien noodzakelijk vindt er een aanvullende ronde plaats. Aan het einde van de bespreking trekt de indiener een conclusie over een eventueel vervolg.


    Vragen aan de fracties:
    1. Hoe beoordeelt uw fractie het huidige maaibeleid?
    2. Hoe beoordeelt uw fractie het feit dat de door de gemeenteraad in september 2020 aangenomen motie over de aanpassing van het maaibeleid, niet door het college wordt uitgevoerd?
    3. Wat is er volgens uw fractie voor nodig om het college te bewegen om de motie wel uit te voeren en hoe ziet u uw rol daarin?


    Vragen aan het college:
    1. Wat is de reden dat u de door de gemeenteraad in september 2020 aangenomen motie over de aanpassing van het maaibeleid, niet uitvoert?
    2. Wat gaat het college doen om de verloedering tegen te gaan, bijvoorbeeld van het parkeerterrein station KrommenieAssendelft? (parkeerplaasten zijn overgroeid met onkruid, ook grasaren en paden zijn onbegaanbaar)
    3. Wanneer gaat begonnen worden met de herinrichting van het hele terrein bij station Krommenie-Assendelft?
    4. Wat voor afspraken gaat het college maken met de NS over het onderhoud van het terrein, na herinrichting, om te voorkomen dat het herinrichtingsproject weggegooid geld zal blijken te zijn?


    Uitkomst van het agenda-initiatief is dat Democratisch Zaanstad gaat onderzoeken of ze nu verder gaan met een motie.


    Toezeggingen:
    - toesturen aan de raad van de kwaliteitsniveaus onderhoud openbare ruimte onkruid op verharding
    - Het komend jaar worden daar waar de grasaren aanwezig zijn en problemen geven, gaan ze weggehaald worden, als onderdeel van het huidige maaibeleid. Met daarbij speciale aandacht voor de uitrenvelden.

  7. 4
    Gelegenheid tot wisselen bijeenkomst - 21:05
  8. 5.4

    Voorzitter: H. Kuijper
    Portefeuillehouder: J. Hamming
    Commissiegriffier: A. Adema
    De Algemene plaatselijke verordening (hierna: APV) is een instrument om de gemeente veilig en leefbaar te kunnen houden en om regels voor het borgen van de openbare orde te kunnen handhaven. Regels zijn nodig om overlast en onveilige situaties te kunnen aanpakken en het algemeen belang te beschermen. Tegelijkertijd brengen regels voor bedrijven en burgers kosten en administratieve lasten met zich mee. Uitgangspunt bij het maken van regels is; simpel waar het kan. Dit betekent dat er gewerkt wordt met algemene regels als een situatie daarom vraagt en dat alleen een verbod of vergunningplicht wordt ingevoerd als dat echt nodig is. In deze wijzigingsronde worden de artikelen met betrekking tot het Digitaal Opkopers Register (DOR) ingevoerd, wordt het verbod op gebruik van lachgas aangescherpt, wordt er een extra sluitingstijd voor terrassen opgenomen, wordt een verbod op openlijk drugsgebruik geïntroduceerd en zijn er een aantal technische aanpassingen.


    In deze vergadering wordt het voorliggende raadsvoorstel inhoudelijk besproken.


    Aan het einde van de behandeling wordt geconcludeerd of de behandeling gereed is en op de stemagenda of debatagenda van de Raad kan worden geplaatst.


    Uitkomst van de behandeling is dat het onderwerp op de debatagenda van 12 oktober wordt geplaatst.


    Toezeggingen:

    • Geluidshinder: kan de 'excessieve geluidshinder' meegenomen worden in het artikel. Dit wordt onderzocht en wordt schriftelijk op teruggekomen.
    • Hoe en of de Kringloopwinkels uitgezonderd kunnen worden in de APV komt een schriftelijke reactie op.
  9. 6
    Gelegenheid tot wisselen bijeenkomst - 22:00
  10. 7.6

    Voorzitter: M. de Boer
    Portefeuillehouder: W. Breunesse
    Commissiegriffier: A. Adema
    Met het bestemmingsplan Langepad Zaandijk wordt de herontwikkeling van de Pielkenrood Vaten fabriek op het voormalige Ardagh-terrein mogelijk gemaakt. Het fabrieksterrein in het centrum van Zaandijk, achter Brouwerij Hoop en de Zaandijkerkerk, wordt getransformeerd naar een woningbouwlocatie met 67 woningen, waarvan 20 appartementen in de sociale huursector en 47 grondgebonden koopwoningen (vrijstaand, twee-onder-één-kap en rijwoningen). Tevens wordt er nieuwe openbare ruimte aangelegd en worden de bijbehorende (parkeer)voorzieningen heringericht. Door het terugbrengen van de historische paden- en waterstructuur wordt de historische dorpsstructuur versterkt en komen er directe verbindingen van de Domineestuin naar de Zaandijkerkerk en het beschermde gezicht 'Gortershoek'. Het plan past qua verkaveling, architectuur en inrichting van de buitenruimte bij het historisch karakter van het gebied. Met het bestemmingsplan en de welstandsparagraaf wordt aan de herontwikkeling van de locatie een juiste juridisch-planologische basis gegeven. Tijdens de zes weken dat het bestemmingsplan en de welstandsparagraaf ter inzage hebben gelegen, is er één zienswijze naar voren gebracht. Deze zienswijze geeft geen aanleiding tot aanpassing van het bestemmingsplan.


    In deze vergadering wordt het voorliggende raadsvoorstel inhoudelijk besproken.


    Aan het einde van de behandeling wordt geconcludeerd of de behandeling gereed is en op de stemagenda of debatagenda van de Raad kan worden geplaatst.


    De uitkomst van het Zaanstad Beraad is dat het onderwerp wordt opgenomen op de stemagenda van 12 oktober.


    Toezeggingen:

    • Er gaat teruggezocht worden of de motie over de exploitatietermijn ingaat op een termijn van 25 tot 30 jaar.
    • De wethouder komt op een later moment terug op de onduidelijkheid/ mogelijkheid over het plaatsen van zonnepanelen, van met name de senioren huur appartementen.
  11. 8
    Einde vergaderavond - 23:00