Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Zaanstad Beraad Zaal 4/5

donderdag 18 april 2024

18:30 - 22:55
Locatie

Vergaderzaal 4-5

Toelichting

Tijdens de vergaderingen van het Zaanstad Beraad en de gemeenteraad worden filmopnamen gemaakt die op internet worden uitgezonden.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Training gemeentefinanciën: Financieringen (geen onderdeel van het Zaanstad Beraad) - 18:30
  2. 2
    Pauze - 20:00
  3. 3

    Voorzitter: H. Kuyper
    Portefeuillehouder: S. Onclin
    **Commissiegriffier: J. de Jong
    **
    Kernverhaal: met het vaststellen van de nieuwe Marktverordening Zaanstad 2024 worden vergunningen om op de markt te staan verleend voor bepaalde tijd. 


    Een marktvergunning is een schaarse vergunning volgens de Europese Dienstenrichtlijn en zal daarom een maximale looptijd krijgen van vijftien jaar. Dit is een verandering ten opzichte van de huidige situatie. Marktvergunningen worden momenteel voor onbepaalde tijd verleend. Dit houdt in dat hier geen limiet aan zit en de vergunning pas eindigt door middel van opzegging. 


    Het idee achter de wijziging is dat iedereen een gelijke kans moet hebben op het krijgen van een vergunning voor de markt terwijl de bestaanszekerheid van de marktkooplieden wel zoveel mogelijk gerespecteerd blijft. 


    De Zaanse marktverordening is gebaseerd op het landelijk model voor de marktverordening uit 2022 van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten). De aanpassingen naar een maximale looptijd van vergunningen zijn gebaseerd op een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Nieuw in de marktverordening is dat vaste-standplaatsvergunningen worden verdeeld aan de hand van de door de VNG opgestelde selectieprocedure. Dat betekent dat het wachtlijst- en anciënniteitsstelsel komen te vervallen.

  4. 4
    Gelegenheid tot wisselen bijeenkomst - 21:20
  5. 6
    Gelegenheid tot wisselen bijeenkomst - 22:20
  6. 7
    Geen sessie - 22:25
  7. 8
    Einde vergaderavond - 22:55