Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Zaanstad Beraad Raadzaal

donderdag 11 april 2024

19:00 - 22:10
Locatie

Raadzaal

Toelichting

Tijdens de vergaderingen van het Zaanstad Beraad en de gemeenteraad worden filmopnamen gemaakt die op internet worden uitgezonden.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Voorzitter: H. Pijl
    Commissiegriffier: T. Klitsie

  2. 1.1
    Inspraak voor inwoners
  3. 1.2
    Vragenuur voor fracties
  4. 2
    Pauze - 20:00
  5. 3

    Voorzitter: F. Hoedemaeker
    Portefeuillehouder: H. van der Laan en W. Breunesse
    Commissiegriffier: T. Klitsie
    **Kernverhaal:**Op 14 november 2019 is het Pact voor Poelenburg Peldersveld 2020-2040 vastgesteld door de Raad (2019/20311). Eén van de ambities daaruit is om de kwaliteit van de woningvoorraad en de sociaal maatschappelijke voorzieningen voor buurtbewoners te verbeteren. De Raad wordt gevraagd het realisatiebesluit te nemen, waarmee het Huis van de Wijk als nieuwe centrum van voorzieningen gerealiseerd kan worden.


    Het Huis van de Wijk (HvdW) komt op een centrale plek in Poelenburg: als onderdeel van het nieuwbouwcomplex Jaspersstraat (gelegen langs de centrale straat Poelenburg). Deze multifunctionele accommodatie zal een gastvrije en laagdrempelige voorziening worden voor iedereen in de wijk met een uitgebreide ontmoetingsfunctie, educatie/ontwikkelingsfunctie, zorg, hulp en ondersteuning en een bibliotheek. Het HvdW vervangt niet alleen het huidige, sterk verouderde buurthuis De Poelenburcht, maar wordt ook uitgebreid met andere organisaties die samen gaan zorgen voor een aantrekkelijk aanbod voor de inwoners. Straks zijn in het HvdW het Dock/buurthuis, de Bieb, het Sociaal Wijkteam, het Jeugdteam en Centrum Jong allemaal onder één dak te vinden.


    De realisatie van het nieuwbouwcomplex aan de Jaspersstraat is een samenwerking tussen woningcorporatie Rochdale en de gemeente.


    Op 1 februari jl. is het bestemmingsplan Jaspersstraat door de Raad vastgesteld (2024/ 7482945).


    Conclusie: Debatagenda

  6. 4
    Gelegenheid tot wisselen bijeenkomst - 21:10
  7. 5

    Voorzitter: M. de Boer
    Portefeuillehouder: S. Onclin
    Commissiegriffier: T. Klitsie
    Let op: betreft de behandeling van drie voorstellen tegelijkertijd. De eerste termijn geldt voor alle drie de voorstellen. Aan het einde van de vergadering zal de voorzitter per voorstel een voortgangsconclusie trekken.


    Toezeggingen:
    - De wethouder zegt toe dat de GGD zal worden verzocht in de toekomst minder dubbelingen in passages op te nemen zodat stukken leesbaarder en korter worden.
    - Wethouder komt schriftelijk terug op de vraag of de uitbreiding van priklocaties ook geldt voor de grote prikmomenten bij oudere kinderen (bijv HPV) en niet alleen voor de jonge kinderen.
    - Wethouder komt schriftelijk terug op welke termijn het inzichtelijk is gemaakt hoe de vaccinatiegraad in verschillende delen van Zaanstad zit zodat daar op maat een aanpak kan worden gemaakt.
    - Wethouder komt schriftelijk terug op de termijn waarop de toezeggingen van een gesprek met wethouder en directeur PG kunnen worden verwacht.

  8. 5.1

    Kernverhaal: De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Zaanstreek Waterland (GGD) heeft de tweede gewijzigde begroting 2024 aangeleverd ter zienswijze. Met dit voorstel wordt de aan de GGD af te geven zienswijze op de tweede gewijzigde begroting 2024 aan de raad voorgelegd. Met deze begrotingswijziging verwerkt de GGD ZW de gevolgen voor het begrotingsjaar 2024 van de cao die in december 2023 is afgesloten. Voor onze gemeente leidt dit tot een verhoging van onze bijdrage voor 2024 met een bedrag van € 140.253. In de begroting voor 2024 had de GGD ZW rekening gehouden met een verwachte stijging van de lonen van 3%. De in de cao afgesproken stijging bedraagt 4,75% per 1 januari 2024 en 1,25% per 1 oktober 2024.


    Conclusie: Stemagenda

  9. 5.2

    Kernverhaal: De GGD Zaanstreek-Waterland heeft de Kadernota 2025 aangeleverd ter zienswijze. Met dit voorstel wordt de aan de GGD af te geven zienswijze aan de raad voorgelegd.


    De Kadernota GGD ZW 2025 geeft per programma aan welke ontwikkelingen zich voordoen. Voor Zaanstad gaat het om een beleidsarme kadernota. Daarbij bevat de Kadernota 2025 de financiële uitgangspunten voor de op te stellen programmabegroting 2025-2027.


    Ten opzichte van 2024 gaat dit om de volgende financiële bijstellingen voor 2025 en verder:
    • Een deel van de taken voor jeugdgezondheidszorg (JGZ), die gemeenten momenteel apart van elkaar inkopen, worden ondergebracht in het basispakket van de GGD. Het basispakket wordt door gemeenten gefinancierd via de deelnemersbijdrage. Door dit uit te breiden loopt de GGD minder financiële risico’s. Deze omzetting leidt tot herverdeeleffecten tussen gemeenten (op totaalniveau blijven de kosten gelijk). Zaanstad heeft hier voordeel van van per saldo € 0,38 mln. vanaf 2025. De Jeugdzorggezondheidszorg wordt nog verder doorontwikkeld. Het is onzeker of hier financiële gevolgen aan verbonden zijn. Als hier sprake van is, worden eventuele financiële gevolgen hiervan via een volgend Planning & Control document ter zienswijze aan de raad voorgelegd (bijvoorbeeld in een Begroting of begrotingswijziging).
    • Verder wordt er voor 2025 rekening gehouden met indexatie van de lonen (zie Kadernota 2025 pag.13). Dit is een niet te beïnvloeden ontwikkeling. Tot slot hebben er enkele kleinere correcties plaatsgevonden die leiden tot een (klein) voordeel voor alle gemeenten.


    Deze ontwikkelingen zijn ofwel niet beïnvloedbaar (autonoom: indexatie) ofwel voordelig (herijking JGZ) ofwel eerder ter zienswijze aan de raad voorgelegd . Vandaar dat wordt voorgesteld om een positieve zienswijze af te geven ten aanzien van deze financiële ontwikkelingen.


    Bij de herijking van het takenpakket JGZ moet overigens wel het voorbehoud worden aangegeven dat het hierbij gaat om een voorgenomen wijziging, waar financieel in de Kadernota 2025 van de GGD al op wordt geanticipeerd. Als er wordt besloten om het takenpakket JGZ toch niet of in een andere vorm te wijzigen, dan heeft dit gevolgen voor de verdeling van de kosten tussen gemeenten.


    Conclusie: Stemagenda

  10. 5.3

    Kernverhaal: De gemeenteraden van de zeven gemeenten die deelnemen in de GGD ZaanstreekWaterland (GGD ZW) hebben eerder zienswijzen kenbaar gemaakt op de gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling GGD Zaanstreek-Waterland. Het Algemeen Bestuur (AB) van de GGD ZW heeft de zienswijzen gedeeltelijk verwerkt in het nu voorliggende ontwerp. Op 5 maart 2024 heeft het Dagelijks Bestuur (DB) dit ontwerp aan de colleges aangeboden om hiermee akkoord te gaan en toestemming te vragen aan de raden om de regeling te wijzigen.


    Conclusie: Stemagenda

  11. 6
    Einde vergaderavond - 22:10