Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Zaanstad Beraad Raadzaal

donderdag 4 juli 2024

19:00 - 23:11
Locatie

Raadzaal

Toelichting

Tijdens de vergaderingen van het Zaanstad Beraad en de gemeenteraad worden filmopnamen gemaakt die op internet worden uitgezonden.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Voorzitter: N. Hendriks
    Portefeuillehouder:
    Commissiegriffier: J. de Jong



    Op het geagendeerde onderwerp RPVE Behouden Haven spreek in:

    • dhr. Wilms, namens de direct aanwonendenen de wijkvereniging
    • Mevr. Heineman
    • Dhr. Solognier namens de Zorgcircel
      Op het niet geagendeerde onderwerp Uitwerkingsplan Middengebied Saendelft
    • Mevr. Manisa.
  2. 2
    Pauze - 20:00
  3. 3

    Voorzitter: M. Kingma
    Portefeuillehouder: R. Tuijn
    Commissiegriffier: J. de Jong
    Op 26 juli 2023 hebben de gemeente en De Zorgcirkel een intentieovereenkomst getekend om samen de haalbaarheid te onderzoeken van een integraal gebouw bestaande uit een woonzorgcentrum en basisschool op de Behouden Haven. Aanleiding voor een integraal gebouw is enerzijds dat het college de Behouden Haven heeft aangewezen als meest geschikte plek voor een nieuwe basisschool in het centrum van Zaandam. De school is hard nodig gezien het stijgende aantal leerlingen en de zorgplicht van de gemeente om voldoende onderwijshuisvesting te realiseren. Anderzijds is de aanleiding dat de Zorgcirkel heeft aangegeven dat het verpleeghuis Saenden is verouderd en nieuwbouw noodzakelijk is om aan de huidige en toekomstige wensen voor wonen en welzijn te voldoen. Daarnaast is de riolering aan onderhoud toe en grijpt de gemeente deze ontwikkeling aan om de verblijfskwaliteit en uitstraling van de openbare ruimte van in dit deel van het centrum te verbeteren.



    Combinatie van functies als kans in het centrum
    Een uniek combinatiegebouw in het centrum van Zaandam, voor onderwijs, een woonzorgcentrum en maatschappelijke voorzieningen in het sociale domein, biedt niet alleen praktische en ruimtelijke voordelen, maar ook een kans op duurzame samenwerking met verschillende partners. In dit moderne pand komen primair onderwijs, kinderopvang, ouderenzorg en sport samen onder één dak op één terrein. Een gebouw waar kinderen zich ontwikkelen, kwetsbare ouderen veilig kunnen wonen. Dat sluit ook goed aan bij de nieuwe woonzorgvisie. De gecombineerde aanpak is elders in het land al succesvol gebleken. Vertegenwoordigers van het woonzorgcentrum, Agora en de gemeente bezochten een vergelijkbaar concept in Winsum, waar een combinatie van onderdelen uit het maatschappelijk domein succesvol in een gebouw zijn geconcentreerd. Het bezoek werd door de partijen uit Zaanstad als inspirerend ervaren en als unieke kans gezien dit gebied te verbeteren. Met het combineren van een zorgcomplex en een school wordt tegemoet gekomen aan de wens van de raad om door de hoogte in te gaan, fysiek ruimte te creëren.



    De afspraken uit de Intentie Overeenkomst zijn afgerond. Dat wil zeggen dat de ruimtelijke haalbaarheid is beoordeeld. Daarvoor is een Ruimtelijk Programma van Eisen opgesteld, met als bijlagen een Stedenbouwkundig ontwerp en participatierapport. De uitkomst is dat partijen de ontwikkeling ruimtelijk haalbaar achten.


    Het Zaanstad Beraad wordt gevraagd een zienswijze te geven. Aan het einde van de vergadering zal de wethouder concluderen hoe het College verder gaat met het voorstel
    ++
    ++
    Voortgangsconclusie:
    Het Zaanstad Beraad heeft besloten het voorstel niet te behandelen, omdat een aantal bijlagen ontbrak. Het voorstel is door de agendacommissie geagendeerd op het Zaanstad Beraad van donderdag 11 juli.

  4. 4
    Gelegenheid tot wisselen bijeenkomst - 21:10
  5. 5

    Voorzitter: G. Rijken
    Portefeuillehouder: H. van der Laan
    Commissiegriffier: J. de Jong
    Met het stedenbouwkundig plan, het beeldkwaliteitsplan, de (herziening van de) grondexploitatie en het bestemmingsplan wordt de realisatie van 99 nieuwe woningen mogelijk gemaakt. Het nieuwbouwproject De Vrije Watering ligt tussen de straat Poelenburg en het water van de Watering en bevat vier woonblokken. De drie blokken met 64 eengezinswoningen, koopwoningen in de vrije sector staan ‘met hun voeten’ op terpen in het groen. Het vierde blok wordt een appartementencomplex met 35 sociale huurwoningen voor senioren. Het nieuwbouwproject De Vrije Watering geeft een impuls aan de diversiteit van het woningaanbod in Poelenburg. Bewoners uit de wijk kunnen doorverhuizen naar een seniorenwoning in de sociale huur of een koopwoning in de vrije sector. Ook mensen van buiten de wijk kunnen hier een woning huren of kopen. Daarmee draagt het plan bij aan de doelstellingen van het Pact Poelenburg Peldersveld (vastgesteld door de raad op 14 november 2019) en de Visie Fijn Wonen (vastgesteld door de raad op 6 april 2023) om de kwaliteit van de woningvoorraad te verbeteren en een meer gedifferentieerd woningaanbod te realiseren. Het wordt een groene wijk met ruimte voor water, ecologie, biodiversiteit en duurzaamheid.


    Vrije sectorwoningen in mede-opdrachtgeverschap
    De vrije sectorwoningen worden in één keer uitgegeven in mede-opdrachtgeverschap aan een ontwikkelaar. Dit is een wijziging in het programma ten opzichte van de eerdere plannen, toen nog werd uitgegaan van een combinatie van mede-opdrachtgeverschap en zelfbouw door particulieren. De zelfbouw is komen te vervallen vanwege verschillende redenen. De prijzen van bouwmaterialen lopen op, vakmensen zijn moeilijk te vinden en de rentekosten lopen op. Zelf bouwen vraagt bovendien veel tijd, aandacht, en afstemming, zeker als het rijwoningen zijn. Daarom is besloten de vrije sector rijwoningen niet uit te geven als vrije kavels aan particulieren, maar in één keer aan een ontwikkelaar. De particulieren kunnen straks bij de (nog te selecteren) ontwikkelaar terecht. Er worden voorwaarden gesteld aan de ontwikkelaar over het mede-opdrachtgeverschap bij de verkoop van de grond. Kopers houden veel invloed op de te bouwen woningen. Maar de planning-, bouw- en financiële risico’s zijn lager voor de kopers dan bij zelfbouw.


    Grondexploitatie
    Poelenburg Oost is een gemeentelijke grondexploitatie. De grond is eigendom van de gemeente. Poelenburg Oost is gelegen in Zaandam Zuidoost in de wijk Poelenburg. In de eerder vastgestelde grondexploitatie was het plangebied groter, maar naar aanleiding van reacties op het ontwerpbestemmingsplan van de corporaties en de PAS-uitspraak van de Raad van State is de vaststelling van het toenmalige bestemmingsplan gestopt. Vervolgens is, op basis van deze zienswijzen, het stedenbouwkundig plan van het noordelijk gedeelte van het plangebied geoptimaliseerd. Het plangebied is verkleind door het deel tussen de kanovereniging en het Weerpad buiten beschouwing te laten. Het huidige plangebied beslaat 99 woningen. In het stedenbouwkundig plan zijn vier uitgeefbare percelen ingetekend, waarvan er drie zijn bestemd voor ontwikkeling van grondgebonden woningen middels mede opdrachtgeverschap projectontwikkelaar & particulieren. En er is een (sociale) huur-appartementencomplex voor senioren geprogrammeerd.


    Planning
    De verwachting is dat gestart kan worden met het ophogen en bouwrijp maken in 2024 en 2025. De start van de bouw van de eerst woningen is in 2026 en ongeveer een jaar na de start kunnen de eerste mensen er wonen. Waarschijnlijk worden de sociale huurwoningen als eerste gebouwd.



    In deze vergadering wordt het voorstel inhoudelijk besproken. Aan het einde van de vergadering wordt geconcludeerd of het voorstel geagendeerd kan worden op de raadsvergadering van donderdag 18 juni a.s.
    ++
    ++
    Toezeggingen:

    • Wethouder Van der Laan zal bij de woningbouwcorporatie aangeven dat het de voorkeur van de Raad heeft dat de sociale huurwoningen in dit plan voor ouderen uit de wijk.
    • Wethouder Van der Laan zegt toe bij zijn collega-wethouder voor te stellen om de weg Poelenburg op te nemen op de lijst voor GOW 30.

    Voortgangsconclusie:
    Het raadsvoorstel wordt geagendeerd op de stemagenda van de raadsvergadering van donderdag 18 juli a.s.

  6. 6
    Gelegenheid tot wisselen bijeenkomst - 22:35
  7. 7
    Geen sessie - 22:40
  8. 8
    Einde vergaderavond - 23:10