- Locatie
Bibliotheek (De Bieb), Westzijde 170A, Zaandam
- Toelichting
-
Op 16 augustus 1964 tekenden Nederland en Turkije een overeenkomst die overeenkomst die (arbeids)migrante in staat zou stellen te werken, vooral in de industriële sector.
In het kader van deze overeenkomst kwamen werknemers die in toekomstige bedrijven in de Zaanstadregio gaan werken, zoals Bruynzeel, Albert Heijn en Eurometaal, naar deze regio om hun brood te verdienen.
Nu, ruim zestig jaar later, zijn ook zij Zaankanter geworden. Democratische Volks- en Jongerenvereniging DIDF-Zaanstad toont in de bibliotheek in Zaandam (in de Bieb) een fototentoonstelling over deze geschiedenis tot nu toe.
Officiële opening:
Het vindt plaats op zondag 2 februari tussen 12.45 en 15.00 uur, met de toespraak van DIDF en een kort gesprek met u, begeleid door eten en drinken en muziek.
De eerste generatie arbeidsmigranten, vooral arme arbeiders uit het platteland, kwam met hoge verwachtingen naar de Zaanstad. Ze waren van plan genoeg geld te sparen door een paar jaar te werken en terug te keren naar Turkije. Voor velen was het de hoop op een nieuw leven.
De meeste (arbeids)migranten afkomstig uit Turkije van de eerste generatie woonden in kazernes van werkgevers als Bruynzeel. Jaren later begonnen ze huizen te huren, zodat ze hun gezin mee konden nemen. Deze situatie veranderde snel, vooral in de jaren zeventig.
Kinderen gingen naar school, kregen onderwijs en bereidden zich voor op hun toekomst.
Vrouwen werkten ook om bij te dragen aan hun levensonderhoud. Zo werden ook(arbeids)migranten afkomstig uit Turkije Zaankanters.
- Agenda documenten