Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Raadsvergadering

donderdag 15 september 2016

19:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Geke Faber
Toelichting

Griffier: Ben Nijman

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    2016-09-15 19:30:00
    De voorzitter: Dames en heren, leden van de raad, ik open deze vergadering. Het is de eerste, want het is een bijzondere raadsvergadering maar daarmee wel de eerste raadsvergadering na het zomerreces, dus ik hoop ook dat u allen uitgerust bent teruggekeerd van dat zomerreces en dat wij een goed debat met elkaar kunnen hebben. Ja waar zou dat toch aan liggen, ik zal nog meer in de microfoon spreken. Bericht van verhindering is binnengekomen van uw leden mevrouw Kalteren en de heer Molenaar.

  2. 2

    De voorzitter: Dan zijn we bij punt 2, de beëdiging van een tijdelijk raadslid van ROSA, mevrouw Schuttevaer. Daar is een commissie geloofsbrieven voor in het leven geroepen en ik wil graag de voorzitter, de heer Wit, de gelegenheid geven om de bevindingen van deze commissie naar voren te brengen. Gaat uw gang.
    De heer Wit (CDA): Ja, dank, voorzitter. De commissie uit de raad van de gemeente Zaanstad in wier handen werden gesteld de geloofsbrieven en de verdere bij de Kieswet gevorderde stukken, ingezonden door mevrouw M.A. Schuttevaer, op 14 september 2016 benoemd tot tijdelijk lid van de raad van de gemeente Zaanstad, rapporteert de raad van de gemeente Zaanstad dat zij bovengenoemde bescheiden heeft onderzocht en in orde bevonden. Gebleken is dat de benoemde aan alle in de gemeentewet gestelde eisen voldoet. De commissie adviseert tot haar toelating als tijdelijk lid van de raad van de gemeente Zaanstad. Dank u.
    De voorzitter: Dank u wel. Mag ik aannemen dat uw raad deze aanbeveling van de commissie overneemt? Dat is het geval. Dan verzoek ik mevrouw Schuttevaer hier naar voren te komen en ik verzoek u allen te gaan staan voor het afnemen van de belofte. U hebt vaker met het bijltje gehakt, ik lees de belofte voor en dan eindigt u met de woorden ‘dat verklaar en beloof ik’. Ik verklaar dat ik om tot lid van de raad benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik verklaar en beloof dat ik om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk, enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen. Ik beloof dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen.
    Mevrouw Schuttevaer (ROSA): Dat verklaar en beloof ik.
    De voorzitter: Hiermee bent u weer raadslid geworden. Ik zeg weer, want u bent het al een tijdje eerder geweest. U weet wat ik dan ook altijd zeg: dat is hard werken, maar dat weet u als geen ander, ook als steunfractielid. U weet ook hoe belangrijk het is om daar dan toch nog een beetje, nou beetje, heel veel plezier bij te halen. We weten ook dat dit al de derde keer is waarschijnlijk, of vier… Nee maar ook als steunfractielid bent u al een keer beëdigd toch? Ja, dat bedoel ik, dus u bent bijna Harm Jan Egberts aan het inhalen. Dat gaat niet lukken hè, dat gaat niet lukken. Van harte welkom in ons midden en u krijgt toch een bosje bloemen, die krijgt Harm Jan Egberts krijgt die al niet meer, dus het is echt heel bijzonder. (Applaus)

  3. 3

    De voorzitter: Dan is nu aan de orde punt 3, de vaststelling van de agenda. Gaat u akkoord met de agenda zoals die er nu ligt? Ja, dat is het geval. Dan is hiermee de agenda vastgesteld.

  4. 4

    De voorzitter: Punt 4 kunnen we overslaan, want er zijn geen stukken ontvangen voor de bekrachtiging van de geheimhouding.

  5. 5

    De voorzitter: En dan zijn we bij punt 5, de debattenagenda situatie Poelenburg. En omdat, zoals geen uwer kan zijn ontgaan, ik daar ook voor een deel de portefeuillehouder van ben, verzoek ik de waarnemend voorzitter, de heer Pauw, om de vergadering vanaf heden te leiden.
    De waarnemend voorzitter: Zoals de burgemeester al aangaf, we gaan het hebben over de situatie Poelenburg en dit raadsdebat is aangevraagd door twee partijen: Democratisch Zaanstad en de Partij voor Ouderen en Veiligheid, dus ik wou die als eerste in deze volgorde. Dat heb ik niet doorgekregen van de griffie, maar als dat het geval is bent u als derde aan de beurt. Ik neem aan dat mevrouw Rot de woordvoerder is, dus die mag als eerste beginnen. Vervolgens als deze drie partijen geweest zijn, dan gaan we - woordmeldingen die noteren we - gewoon het debat aan en wellicht zal ik op een gegeven moment ook het woord geven aan een van de drie portefeuillehouders als die het ook wensen, zodat we dat dan ook kunnen horen wat die als reactie geven op uw bijdrage. Mevrouw Rot u mag het spits afbijten.
    Mevrouw Rot (DZ): Dank u wel, voorzitter. Geacht college, geachte dames en heren, burgers van Zaanstad. Zegt de fractie van Democratisch Zaanstad nu nieuwe dingen? Wat ik te zeggen heb, is u allen bekend, want dat heb ik al eerder aan de orde gesteld. Hier, binnen de muren van het stadhuis, hier in deze zaal. Het is u ook bekend dat over Poelenburg buiten het stadhuis ook veel is gezegd. Door Democratisch Zaanstad, door uw fracties, door de burgemeester en de plaatsvervangend korpschef, zelfs door premier Rutte. Maar helaas op wat voor wijze. Daar kom ik zo op terug. Door Democratisch Zaanstad, door mijn collega Aart Molenaar, tevens ook gemeenteraadslid, zijn de leef- en woonomstandigheden in Poelenburg eerder ook aan de orde gesteld. Er is dus wel wat aan de hand in Poelenburg. In 2007 is Poelenburg een Vogelaarwijk geworden en zijn er wijk gelden ontvangen. Al in 2007, dat was nog voordat ik in de raad kwam, is de wijk Poelenburg een Vogelaarwijk gemaakt. Een wijk wordt niet zomaar een Vogelaarwijk. Aan een wijk worden ook niet zomaar Vogelaargelden gegeven. Simpel, als het zo goed ging in 2007 met Poelenburg, waar zijn die gelden dan voor gegeven? De fractie van Democratisch Zaanstad heeft meerdere keren de bezorgdheid over Poelenburg uitgesproken. En nu, hoe staat het nu met de wijk? Wat is er aan beleid, financiële middelen enzovoorts allemaal ingezet op Poelenburg en wat is daarvan terechtgekomen? Deze vragen stel ik aan het college, aan de burgemeester, aan elke wethouder en binnen elk beleidsterrein. Van de burgemeester en van iedere wethouder wil ik deze vragen beantwoord hebben. Ik spreek over Vogelaargelden. College, wat is er met dat geld gebeurd? Harde taal over Poelenburg en de wijkbewoners. De afgelopen tijd heb ik menig van mijn collega’s bij verschillende media gelezen en gezien. Ik heb collega’s horen pleiten op een manier die zelfs harde race dan dat v

  6. 6

    De waarnemend voorzitter: Ik heropen de vergadering. Ik verzoek iedereen te gaan zitten, dan kunnen we gaan stemmen. Allereerst is aan de orde motie 91 van GroenLinks, dat is een aangepaste motie, dat heeft de heer Laport net voorgelezen. Wie is daar voor? Oh moment, de heer Wit, CDA.
    De heer Wit (CDA): Ja, dank, voorzitter. Wij zullen die motie steunen, maar wij willen wel een stemverklaring brengen over één punt bij de overwegingen waar we het niet mee eens zijn. En dat gaat over de harde politieaanpak die nu gekozen is op de lange termijn vooral negatieve invloed zal hebben. Dat zijn wij het niet mee eens. Die harde aanpak die nu plaatsvindt moeten we ook volhouden. Het moet geen slechte aanpak, maar hard is niet slecht.
    De waarnemend voorzitter: Nog andere stemverklaringen? Dat is niet het geval. Wie is er voor motie 91? Dat is de VVD, dat is de POV, D66, Partij van de Arbeid, SP, ChristenUnie, Democratisch Zaanstad, Zaanse Inwoners Partij en CDA, ROSA, GroenLinks en de ZOG. Dus unaniem aangenomen.
    Gaan we naar motie 92. Stemverklaring de heer Tuijn.
    De heer Tuijn (PvdA): Ja, dank u wel, voorzitter. Ik wil benadrukken dat wij willen heel graag met elkaar in gesprek over het protocol, gezien de situatie hoe die is geweest. We moeten daar waarschijnlijk dingen in veranderen, maar we vinden wel dat we eerst met elkaar verder willen discussiëren. Ik heb dat vanavond niet gedaan omdat ik vond dat het over Poelenburg inhoudelijk ging, maar ik wil wel nog met de heer Ram in gesprek over dat landelijk protocol, wat dat nou nog betekent. Wat een hitteschil precies is, hoe hij dat naar buiten ziet komen. Ik vind het net te vroeg om nu te zeggen: nou, ik deel deze standpunten precies maar uw intentie helemaal. Ik wil dit graag, maar vanwege de punten gaan we toch tegenstemmen.
    De waarnemend voorzitter: Mevrouw Rot, Democratisch Zaanstad.
    Mevrouw Rot: Ja voor de zuiverheid, voorzitter, vraag ik me af of ik überhaupt mee mag stemmen of dat ik … Oké, dank u wel.
    De waarnemend voorzitter: Ik vind dat het zeker mogelijk is. Mevrouw Munnikendam.
    Mevrouw Munnikendam (D66): Wij sluiten ons aan bij de woorden van de heer Tuijn qua stemverklaring.
    De waarnemend voorzitter: Andere stemverklaringen? De heer Van der Laan.
    De heer Van der Laan (POV): Ja, voorzitter, na de hele avond er over gesproken te hebben zullen wij natuurlijk dit voorstel van de VVD steunen. Ik vind het alleen gewoon jammer dat in de voorbereidende fase van ons eigen protocol er niet goed genoeg is nagedacht over de effecten en het zou goed zij als we dat met meerdere documenten gaan doen.
    De waarnemend voorzitter: Nog andere stemverklaringen? Dat is niet het geval. Motie 92 als collectief tegen agressie en intimidatie. Wie daar voor? Dat is de VVD, de POV, de SP, Democratisch Zaanstad en de ZOG. Oh sorry en GroenLinks. Motie is aangenomen.
    Motie 93, dat is ook een aangepaste motie van de VVD, gaat over daadkracht Poelenburg. Daar is het bovenst

  7. 7

  8. 8

  9. 9

  10. 10

  11. 11

    Ik sluit de vergadering.