Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Bekrachtiging geheimhouding stukken (NIET van toepassing)
  2. 2

    2016-11-10 19:00:00
    De voorzitter: Dames en heren, goedenavond. De vergadering is geopend en de mededeling is dat de heer Molenaar met bericht afwezig is.

  3. 3

    De voorzitter: Dan zijn we bij punt 2 van de agssenda en dat is het in memoriam van de heer Dijkman. Er is familie van de heer Dijkman aanwezig. Ik zit even te kijken waar u … U staat aan die kant, ja, dank u wel. Dat betekent dat ik aan de andere kant ga staan en ik verzoek u allen te gaan staan. Ons heeft het bericht bereikt dat oud-raadslid de heer Simon, Siem, Dijkman op negentigjarige leeftijd is overleden. Hij was raadslid voor drie politieke partijen. De VVD van 1986 tot en met 1990, daarna voor de ZOG van 1994 tot 1996 en van 1996 tot 1998 als lid van DHS; Dijkman, Huids en Spaander. Vroeger was Siem boer aan de Westzanerdijk en het hele gezin draaide mee in het boerenbedrijf en vooral het met zijn allen hooien riep goede herinneringen bij hem op maar uiteindelijk moest hij de boerderij uit en is hij met pijn in het hart verhuisd naar de Provincialeweg en daar begon zijn rol als opa van zes kleinkinderen en daar begon ook zijn politieke carrière. De cursus snel lezen is hem daarbij goed van pas gekomen. In de politiek hield Siem Dijkman zich onder andere bezig met stadsontwikkeling, in het bijzonder stadsvernieuwing. Hij was ook erg maatschappelijk betrokken, hetgeen blijkt uit zijn vele bestuursfuncties. Onder andere was hij een poosje voorzitter van de belangenvereniging Westzanerdijkbuurt. Zijn hart lag bij de politiek. Tot deze zomer was hij een trouwe bezoeker van de raadsvergaderingen en had hij tot het laatst toe ook overal een opvatting over en droeg die ook uit. Siem Dijkman wordt herinnerd als een strijdbare politicus met een brede belangstelling en een groot inlevingsvermogen. Wij bedanken hem voor al zijn inzet voor de Zaanse politiek en wensen zijn directe nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies. Wij gedenken Simon Dijkman nu met enige ogenblikken stilte. Dank u wel.

  4. 4

    De voorzitter: Dan zijn we bij punt 3, de beëdiging van het steunfractielid van D66, de heer Hempenius. De voorzitter van de geloofsbrief, de heer Babaoglu, geef ik als eerste graag het woord daartoe. Mijnheer Babaoglu, gaat uw gang.


    De heer Babaoglu (VVD): Dank u wel, voorzitter. De commissie uit de raad van de gemeente Zaanstad, in wier handen werden gesteld bij het reglement van de orde gevorderde stukken, ingezonden door de heer L.J. Hempenius, om op donderdag 10 november 2016 te worden beëdigd tot steunfractielid van de raad van de gemeente Zaanstad, rapporteert aan de raad van de gemeente Zaanstad dat zij bovengenoemde bescheiden heeft onderzocht en in orde bevonden. Gebleken is dat het kandidaat-steunfractielid aan alle in het reglement gestelde eisen voldoet. De commissie adviseert tot zijn toelating als steunfractielid van de raad voor de gemeente Zaanstad.


    De voorzitter: Ik neem aan dat u dit advies overneemt? Dat is het geval. Dan verzoek ik de heer Hempenius naar voren te komen zodat ik de belofte kan afnemen en ik verzoek u allen daarbij te gaan staan. U weet hoe het werkt, ik lees de belofte voor en dan eindigt u met de woorden ‘dat verklaar en beloof ik’. “Ik verklaar dat ik, om tot steunfractielid benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik verklaar en beloof dat ik, om iets in het ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk, enig geschenk of enige belofte heb aangenomen of zal aannemen. Ik beloof dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als steunfractielid naar eer en geweten zal vervullen.”


    De heer Hempenius (D66): Dat verklaar en beloof ik.


    De voorzitter: Hartelijk welkom in dit huis, mijnheer Hempenius. Ik heb u vanochtend al in de stoelen van de raadzetels zien zitten in het debat wat we hadden met de scholieren, dus een hele snelle leerschool zou ik bijna willen zeggen. Heel hartelijk welkom, we wensen u heel veel succes, het is altijd hard werken en dat doe je alleen als je er plezier in hebt en ik hoop dat dat gaat lukken. U krijgt daarbij bloemen en nogmaals welkom. (Applaus)

  5. 5

    De voorzitter: Dan zijn wij bij punt 4, vaststellen van de agenda. De volgorde van het debat staat op het RIS. De moties en amendementen zijn ondergebracht bij het programma waar zij bij horen en dat is dan in principe op de volgorde van eerst de amendementen en dan de moties. Daar wordt van afgeweken wanneer moties en amendementen bij elkaar horen maar dat merkt u dan wel bij de stemming. Dus wij beginnen, net als bij het Zaanstad Beraad, bij programma 9 en dan gaan we door met de programma’s 1 tot en met 8. Ik moet ook nog melden dat er een wijziging is gekomen in de motie 33, daar stond als ik het goed heb begrepen ‘overbrugbaar’ en dat moet ‘onoverbrugbaar’ worden. Ja, slight difference. De vaststelling van de agenda. Ik zag als eerste de heer Wit.


    De heer Wit (CDA): Ja, dank voorzitter. Wij willen een ordevoorstel doen om moties 4 en 8 gezamenlijk te behandelen want die gaan allebei over het ondernemersfonds, dat dan niet is doorgegaan. 4 zit in programma 9 en 8 zit in programma 2. Dus die willen we graag gezamenlijk behandelen.


    De voorzitter: Dank u wel. Mijnheer Van der Laan.


    De heer Van der Laan (POV): Voorzitter, dank u wel. Motie 35, Subsidieregister, daar hebben wij het derde punt in het verzoek aan het college over de lijst met verstrekte subsidies aan de raad te verstrekken, hebben we laten vervallen, na overleg, dus die is aangepast.


    De voorzitter: Dank u wel, dus dat is een aanpassing van een motie, dat heeft de heer Van der Laan gemeld en het voorstel om de moties nummer 4 en 8 gezamenlijk bij elkaar te behandelen dus uit die … En dan maakt het u niet uit, begrijp ik, bij welk programma, als het maar bij elkaar gebeurt? Gaat de verga… Pardon? Zullen we hem dan gewoon behandelen bij de eerste keer als hij aan de orde komt, dus dat is bij 4 dacht ik hè? Motie 4, die staat bovenaan en dan na motie 4 komt motie 8. Ja? Gaat u daarmee akkoord? Ja.

  6. 6

    De voorzitter: Dan is hiermee de agenda vastgesteld en zijn we bij punt 5, de besluitenlijst en het verslag van 13 oktober. Daar zijn nu geen problemen meer mee, als ik het goed heb begrepen. Wat er fout was is gecorrigeerd. U gaat akkoord met het verslag? Dat is het geval, dan is aldus besloten.

  7. 7

    De voorzitter: Gaan we nu naar punt 6, de debatagenda en dat is dan de begroting 2017-2022 waarbij de volgorde is zoals we hebben gezegd, als eerste programma 9. Mijnheer Hartog, gaat uw gang.


    De heer Hartog (SP): Dank u wel, voorzitter. Voorzitter, geachte aanwezigen, kijkers thuis. De staatssecretaris gaat per 1 januari 2017 verplicht stellen dat ook voor nieuwe instromers beschut werk moet worden geregeld in de gemeenten. Daar is in de voorstellen voor het participatiebedrijf enigszins rekening mee gehouden maar de financiële consequenties zijn nog niet duidelijk. Zeker is wel dat het extra geld kost. Meer in ieder geval dan de 34.000 euro per beschutte werkplek en 3000 euro bonus per extra gerealiseerde beschutte werkplek die de gemeente nu krijgt. Onzeker, onwaarschijnlijk zelfs, is het dat het Rijk er meer geld dan nu bij gaat leggen zoals vorig jaar eenmalig met 100 miljoen voor het opstarten van de voorziening beschut werk is gebeurd. De SP vindt dat er extra beschut werk moet worden geregeld. De wethouder ziet dat liever anders maar moet zich aan de wet houden. Daarom stellen wij voor met amendement F een voorziening van 5 miljoen euro sociaal domein te realiseren, waarvan 3 miljoen kan worden gebruikt om aan de verplichtingen te kunnen voldoen voor beschut werk in 2017. Zodra de conflicten tussen de gemeenten en Rijk zijn beslecht en er zekerheid is over de financiering vanuit het Rijk zal er voortaan voor de periode na 2017 ruimte in de begroting moeten worden gezocht voor de financiering van beschut werk.
    Dan inkomensondersteuning. Uit de minimumeffectrapportage blijkt dat structurele ondersteuning via de individuele inkomensvoorziening voor mensen met een inkomen tussen 110% en 120% van het wettelijk sociaal minimum gemiddeld geen effect heeft op de verbetering van de inkomenspositie van deze groep. Er zijn echter altijd mensen die niet aan het profiel van het gemiddelde voldoen. Bijvoorbeeld als zij een eigen woning hebben en geen huurtoeslag krijgen, of als ze een lage huur hebben en minder huurtoeslag krijgen dan gemiddeld. Soms kan inkomensondersteuning dan toch helpen. Het college doet dit nu via maatwerk en een aantal regelingen ook voor eigenwoningbezitters. Dat is goed, maar het wordt ook als gunst gezien. De SP stelt voor om de ondersteuning voor de groep tussen 110% en 120% van het wettelijk sociaal minimum om te zetten in een recht. Wij dienen daarvoor amendement F in, dat zit daar in datzelfde amendement als beschut werk en sociaal domein, en reserveren 2 miljoen voor de komende periode. Wat de exacte kosten zijn voor de omzetting van gunst naar recht is nog niet te berekenen. Generieke ondersteuning van deze groep kostte, als antwoord op technische vragen die we hebben gesteld, 1,2 miljoen per jaar maar daar zit ook een verschuiving in van de rijksbijdrage omdat dan huur- en zorgtoeslag vervallen en dat gaat dan de gemeente betalen. Dat is niet de bedoeling. Daar zit ook nog niet het maatwerk in

  8. 8

    De voorzitter: Dames en heren de vergadering is heropend en we zijn bij de stemmingen over de begroting. En als eerste over programma 9, en dat kan in de volgorde denk ik zoals het er staat. Mijnheer Laport, gaat uw gang.


    De heer Laport (GroenLinks): Ja, dank u, voorzitter. Wij willen motie 14 – met een pluim op de hoed naar de wethouder omdat hij dit al in gang heeft gezet – intrekken, dus over de gasloze nieuwbouw.


    De voorzitter: Die staat onder programma 5, Milieu en duurzaamheid. Ingetrokken. Dan gaan we naar de stemmingen. Mijnheer Wit.


    De heer Wit (CDA): Dank u, voorzitter. Ja, we hadden gezegd bij de behandeling dat wij moeite hebben met amendement E, de monumentensubsidie, omdat je daar geld dat nog niet gerealiseerd is, gaat gebruiken. We hebben gezegd: we hebben daar moeite mee. Maar op basis van het advies van het college en ook het doel waar het toe dient gaan we toch voorstemmen.


    De voorzitter: Oké, maar dat hadden we ook kunnen zien bij de stemmingen. Ja. Wij gaan stemmen. Amendement F, reserve zoals het er daar staat, transformatiefonds. Wie is daarvoor? Dat zijn de leden van de Socialistische Partij, daarmee is het amendement verworpen.
    Het amendement onder B, aanpassing van het criterium, wie van u is daar voor? Dat zijn de leden van de Socialistische Patij, de Zaanse Inwoners Partij, GroenLinks. Het amendement is verworpen.
    Het amendement onder D, dat is een clustertje over marktgelden. De eerste is minder verhoging marktgelden, wie is daarvoor? De D van Dirk die staat er als eerste. Wie van u is er voor? Dat zijn de leden van de POV, de Socialistische Partij, Democratisch Zaanstad, de Zaanse Inwoners Partij, ROSA en GroenLinks. Die is verworpen. Dan het amendement onder C van Cornelis. Mijnheer Laport, gaat uw gang. Een stemverklaring.


    De heer Laport (GroenLinks): Ja, hoewel wij het betreuren dat onze motie niet is aangenomen, zullen we in het belang van de marktsector wel voor deze motie stemmen


    De voorzitter: Dank u wel. Wie van u is tegen dit amendement? Dat zijn de leden van de POV. Met deze stemmen tegen is het amendement aanvaard.
    Motie onder nummer 20, de aantrekkelijkheid vergroten moet daar staan, van de markten. Wie van u is daar voor? Dat zijn de leden van de VVD, de POV, D66, ChristenUnie, SP, DZ, Zaanse Inwoners Partij, CDA, Zaanse Onafhankelijke Groepering, ROSA en GroenLinks. De motie is aanvaard.
    Het amendement onder E, de monumentensubsidie. Wie van u is daar tegen? Geen uwer, het amendement is aanvaard.
    Het amendement onder G, transformatiefonds sociale woningbouw, zoals die kortheidshalve is benoemd. Wie van u is daar voor? Dat zijn de leden van de Socialistische Partij, de Zaanse Inwoners Partij en GroenLinks. Het amendement is verworpen.
    De motie onder nummer 4, over de gelden van het ondernemersfonds. Wie van u is voor die motie? Dat zijn de leden van de VVD, de ChristenUnie en de ZOG. Deze motie is verw

  9. 9

    De voorzitter: Dat betekent volgens mij dat we dan nu over de begroting als het geheel gaan stemmen. Ja. Wie van u is tegen de begroting? Sorry? Mijnheer Laport … Ja, oh eerst stemverklaringen. Mijnheer Laport, gaat uw gang.


    De heer Laport (GroenLinks): Wij hebben hierna lang over nagedacht, wij zullen voor de begroting stemmen, maar wel met de aantekening dat wij tegen het transformatiefonds zijn en de criteria die daar voor gelden. Dus voor de begroting maar tegen het transformatiefonds.


    De voorzitter: Dank u wel. Mevrouw Rot.


    Mevrouw Rot (DZ): Dank u wel. Om de reden dat wij ook tegen het transformatiefonds zijn en die integraal onderdeel uitmaakt van de begroting zullen wij ook tegen de begroting stemmen en dat geldt net zo goed voor verordeningen voor belastingen en rechten omdat die allemaal integraal onderdeel uitmaken van de begroting. Dank u wel.


    De voorzitter: Dank u wel. Mijnheer Zoomermeijer.


    De heer Zoomermeijer (SP): We zijn natuurlijk erg blij dat er nu wat wordt gedaan met zwerfjongeren en met zwemles. We hebben nog een aantal andere dingetjes binnengehaald met steun van jullie. Maar we hebben nog steeds grote moeite met dat bijvoorbeeld een transformatiefonds sociale woningbouw niet de aandacht krijgt die wij het zouden willen geven. We hebben moeite met een aantal zaken in het sociale domein waarvoor we voorstellen hebben gedaan en ook met inhuur derden hebben we nog steeds grote moeite, dus we kunnen om die reden helaas toch niet instemmen met deze begroting.


    De voorzitter: Dank u wel. Ik stel de begroting nu in zijn geheel en daarna de investerings- en uitvoeringsagenda, dus eerst de begroting. Wie van u is tegen de begroting? Dat is de fractie van de POV, de Socialistische Partij en Democratisch Zaanstad. Met deze stemmen tegen is de begroting aanvaard en ik noem nog wel even apart de punten die daar onder staan.

    Bijlagen

  10. 10

    De voorzitter: De verordening voor belastingen en rechten 2017. Wie is daar tegen? Dat zijn dezelfde als tegen de begroting dus hiermee is het aanvaard.

  11. 11

    De voorzitter: De tariefvoorstellen voor verordeningen, belastingen en rechten voor de begroting. Is daar iemand tegen? Daar is ook de POV, DZ en de SP tegen.

  12. 12

    De voorzitter: Het investerings- en uitvoeringsagenda, die pak ik nu. Investerings- en uitvoeringsagenda MAAK.Zaanstad, die staat hierbij. Wie van u is daar tegen? De POV, de Socialistische Partij, DZ en GroenLinks, die zijn daar tegen.

  13. 13

    De voorzitter: En dan het Meerjarenperspectief Grondzaken, wie van u is daar tegen? Dat is de POV en de Socialistische Partij. Met deze stemmen tegen is dat onderdeel aanvaarde en zijn we volgens mij gekomen aan het eind van de vergadering. We hebben een begroting, de vergadering is gesloten. Oh is niet gesloten. Mijnheer Pauw.


    De heer Pauw (ROSA): Ik zou nog even jullie aandacht willen hebben. In verband met het feit dat Geke, dit is eigenlijk jouw laatste raadsvergadering, de echt officiële raadsvergadering. En niet zomaar één, natuurlijk ook nog eens een keer een begrotingsvergadering, dus dat maakt het helemaal bijzonder om daarmee af te ronden. Maar het is wel eigenlijk zoals we met elkaar vergaderen eigenlijk officieel je laatste en ik heb me laten voorrekenen door de griffie dat jij er ongeveer zo’n 140 hebt gedaan, hier in gemeente Zaanstad. Dus dat vinden we best wel een prestatie en ter ere daarvan hebben we ook een muzikale verrassing nog voor je in de persoon van violiste Suzanne Groot. Hartelijk welkom, Suzanne. (Applaus) En die gaat wat mooie muziek voor je maken, dat gaan we hier doen en ik heb begrepen dat Suzanne straks ook nog in de foyer ook nog wat nummers gaat spelen. Heel veel succes.