Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

Raadsvergadering

donderdag 31 maart 2016

19:30

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    2016-03-31 19:30:00
    De voorzitter: Dames en heren, leden van de raad, goedenavond. De vergadering is geopend. Afwezig zijn mevrouw Snijder, mevrouw Rademaker en mevrouw Swagerman vanavond. De ziekte heeft volgens mij toegeslagen en wethouder Emmer laat zich ook verontschuldigen, ook hij is ziek. Ik begin vervolgens met een in memoriam van mevrouw Els Bakker. Ik loop zelf naar het spreekgestoelte en ik verzoek u allen te gaan staan.

  2. 2

    De voorzitter: Wij hebben bericht gekregen dat het oud-raadslid Els Bakker-Ezerman op 92-jarige leeftijd is overleden. Zij was raadslid voor de CPN van 1970 tot 1981. Eerst dus voor de voormalige gemeente Zaandam en vanaf 1974 voor de gemeente Zaanstad. En zoals u wellicht weet was zij de echtgenote van het Tweede-Kamerlid Marcus Bakker. Els en Marcus Bakker – later Els Bakker natuurlijk – leerden elkaar via een jongerenorganisatie kennen die door veel discussie met elkaar nadacht over de toenmalige maatschappij en ik ga er eerlijk gezegd van uit met name over de toekomst van de maatschappij. Pas toen hun vijf kinderen groot waren is ook zijzelf politiek actief geworden en werd zij in 1970 tot raadslid gekozen en dat was eigenlijk tot haar eigen verrassing, want ze stond op een onverkiesbare plaats, althans dat dacht de partij. Maar de partij, de CPN, bleek van vier naar zeven zetels te zijn gegaan. Zij hield zich onder andere bezig met onderwijs, met cultuur, met jeugd en zorg en vooral op het gebied van onderwijs en zorg heeft zij elf jaar lang vormgegeven aan het beleid van de gemeente Zaandam/gemeente Zaanstad. Als raadslid wordt zij herinnerd als een bescheiden, als een sociaal bewogen, als een daadkrachtige vrouw die grote kennis van zaken had, maar ook zeer vasthoudend kon zijn als dat in haar ogen nodig was. Wij bedanken haar voor haar grote inzet voor de Zaanse gemeentepolitiek en wij gedenken Els Bakker-Ezerman nu met enig moment stilte. (korte stilte) Dank u wel.

  3. 3

    De voorzitter: Dan zijn wij nu bij punt 3, het vaststellen van de agenda. Zoals u weet, dat is in het presidium afgesproken, dat de agendacommissie met een experiment mocht komen voor een spreektijd en dat is dan ook nu opgevoerd als experiment voor de agendapunten toerisme en evaluatie evenementenbeleid en dat is dan in één cluster, althans de spreektijd, meegenomen. En er zijn moties vreemd aan de orde van de dag ingediend. De moties onder nummer 29 over de Stichting Herstelling, over de externe voorzitters die de vorige keer van de agenda is gehaald maar weer opgevoerd is en een aantal moties over vluchtelingen. Is hiermee de agenda vastgesteld? Ja? Dat is het geval.

  4. 4

    De voorzitter: Dan gaan wij naar punt 4, de beëdiging van het tijdelijk raadslid voor ROSA, mevrouw Schuttevaer. Maar ik geef eerst graag de voorzitter van de commissie geloofsbrieven het woord om de bevindingen van die commissie te vertellen en dat is de heer Baylan. Mag ik u het woord geven?


    De heer Baylan (D66): Voorzitter, bedankt. De commissie uit de raad van de gemeente Zaanstad, in wier handen werden gesteld de geloofsbrieven en verdere bij de Kieswet gevorderde stukken, ingezonden door mevrouw M.A. Schuttevaer, op 24 maart 2016 benoemd tot tijdelijk lid van de raad van de gemeente Zaanstad, rapporteert de raad van de gemeente Zaanstad dat zij bovengenoemde bescheiden heeft onderzocht en in orde bevonden. Gebleken is dat de benoemde aan alle in de gemeentewet gestelde eisen voldoet. De commissie adviseert tot haar toelating als tijdelijk lid van de raad van de gemeente Zaanstad.


    De voorzitter: Dank u wel. Ik neem aan dat de raad dit advies overneemt? Dan is dat hiermee besloten en gaan wij over tot beëdiging van het raadslid mevrouw Schuttevaer, althans na de beëdiging is zij raadslid, en ik verzoek u allen te gaan staan. U legt de belofte af, die lees ik voor en dan eindigt u met de woorden: dat verklaar en beloof ik. U hoeft niet gesouffleerd te worden toch? Nee. Ik verklaar dat ik om tot lid van de raad benoemd te worden, rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook enige gift of gunst heb gegeven of beloofd. Ik verklaar en beloof dat ik om iets in dit ambt te doen of te laten rechtstreeks noch middellijk enig geschenk of enige belofte hebben aangenomen of zal aannemen. Ik beloof dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als lid van de raad naar eer en geweten zal vervullen.


    Mevrouw Schuttevaer (ROSA): Dat verklaar en beloof ik.


    De voorzitter: Van harte geluk gewenst met deze, weliswaar tijdelijke maar toch, belangrijke functie als lid van de raad. Ook u draait al geruime tijd mee, dus u kent de klappen van de zweep als steunfractielid. U bent ook bijna altijd aanwezig, althans ik zie u vaak, dat betekent dat u weet dat het hard werken is en u weet dat is één manier om het goed vol te houden, namelijk er ook plezier in te hebben. Veel succes, welkom in ons midden.


    Mevrouw Schuttevaer (ROSA): Dank u wel. (Applaus)

  5. 5

    De voorzitter: Dan zijn we bij raadsbesluit 1 onder punt 5, raadsbesluit nummer 31, de bekrachtiging van de geheimhouding op documenten waarop de geheimhouding op berust. U gaat daarmee akkoord? Ik kijk even rond, dat is het geval, dan is aldus besloten.

  6. 6

    Uitvoeringsagenda toerisme


    De voorzitter: En zijn wij nu bij de debatagenda daar staat als eerste de uitvoeringsagenda toerisme. Dat betekent overigens dat de teller als u het woord voert dan ook nu begint te lopen en u zelf in de gaten zult moeten houden welke ruimte – want dat is de totale tijd hè, én toerisme én evenementen – dus zelf in de gaten zult houden wat er dan nog overblijft voor evenementenbeleid, zo u dat wenst natuurlijk. Dus de tijd is voor beide agendapunten. Als eerste aan de orde, wat ik zei, de uitvoeringsagenda toerisme en ik zie de heer Zoomermeijer bij het spreekgestoelte staan. Gaat uw gang


    De heer Zoomermeijer (SP): Dank u wel, voorzitter. Geachte aanwezigen, ik vervang nu eventjes ad hoc mijn collega Swagerman die helaas ziek is, maar snel weer terug zal zijn. Een aantal punten moet ik namens haar eventjes nog inbrengen en dat is wij hebben als SP altijd aangedrongen op een mooie VVV-voorziening en binnenkort gaat in ieder geval een deel van de raad naar Dordrecht om daar te kijken hoe het daar allemaal is opgetuigd en daar is een VVV-voorziening die als voorbeeld kan dienen en die zou, zoals de wethouder hier ook heeft aangegeven, misschien wel in het cultuurcluster kunnen komen, als het cultuurcluster er komt. Verder zijn wij voorstander van het budgethostels of -hotels, zodat er dus niet alleen voor de well to do is om ook eens hier een nachtje te overnachten en dat wij ook aandacht moeten hebben voor de zogenaamde buitengebieden, want wij hebben hier veel open gebied, natuur en gewoon mooi open landschap en dat het dus niet alleen gaat over de Zaanse Schans, Hembrugterrein, het centrum en Wormerveer, alhoewel daar op zich niks mis mee is. Verder zijn wij heel positief over het beleidsstuk in de zin dat wij ons richten op meer bezoekers, meer bestedingen en meer werkgelegenheid en wij kunnen ons vinden in de amendementen van ROSA, die zijn verder uitstekend. En daar wil ik het eigenlijk even bij laten.


    De voorzitter: Dank u wel. Mevrouw Rot, gaat uw gang.


    Mevrouw Rot (DZ): Dank u wel. Voorzitter, Democratisch Zaanstad is positief gestemd over de uitvoeringsagenda toerisme. Mede dankzij onze watersportnota heeft het watertoerisme in deze uitvoeringsagenda aandacht gekregen en zijn een aantal van onze voorstellen opgenomen in actiepunten. Echter is het van belang om op korte termijn verder te brainstormen in een expertmeeting met alle betrokken partijen om te komen tot een degelijk masterplan Zaan met een horizon van tien tot vijftien jaar. En wij blijven wel wat kritisch over die riviercruisevaart, met name als het gaat over het varen over de Zaan richting Zaanse Schans en verder richting Alkmaar. Het merendeel van deze vloot heeft een lengte van 135 m er voor deze schepen is het onmogelijk om de Wilhelminasluis te passeren. Dit betekent dat deze boten alleen kunnen afmeren in de Voorzaan. Voorzitter, wij willen ook benadrukken dat het noodzakelijk is om nauwe banden aan

  7. 7

    De voorzitter: Dank u wel. Mijnheer Pauw, u was wel aan de beurt, maar ik wijs u erop dat u in het rood staat inmiddels. Dus dat betekent dat eigenlijk geen spreektijd meer, of eigenlijk gewoon -14 seconden. Maar één zin, dat moet kunnen?


    De heer Pauw (ROSA): Ja, ik wil u erop wijzen dat het college 24 minuten had en een stuk te verdedigen had en dat ik dat ook te verdedigen had, met ook nog eens een keertje aangevuld met drie moties, waar ik ook …


    De voorzitter: Met permissie, nu gaat u uw spreektijd echt misbruiken. Wij hebben met elkaar afgesproken een experiment aan te gaan, dat betekent inderdaad vrij strakke regels. Dat betekent dat u nu in het rood staat. Dat kan allemaal bij het experiment, bij de evaluatie van het experiment worden meegenomen, maar u hebt echt geen spreektijd meer, dus ik geef u echt nog één zin.


    De heer Pauw (ROSA): Dat betekent dat het experiment wat ROSA betreft mislukt is.


    De voorzitter: Nee, dat begrijp ik, dat is mij helder.


    De heer Pauw (ROSA): Dit houdt u niet in de hand.


    De voorzitter: Ik houd het wel in de hand, ik geef u nog de gelegenheid één zin uit te spreken, gaat uw gang.


    De heer Pauw (ROSA): Nou, dan laat ik het hier gewoon bij, want dit vind ik gewoon niet eerlijk omdat ik gewoon ook een stuk te verdedigen had en daar hadden jullie best wel rekening mee kunnen houden bij de agendasamenstelling


    De voorzitter: Mijnheer Van der Laan.


    De heer Pauw (ROSA): En bovendien heb ik hier naast mij een partij zitten die er niet is, dus die sowieso al vijf minuten …


    De voorzitter: Mijnheer Van der Laan.


    De heer Van der Laan (POV): Nou, voorzitter, als ik op het bord kijk zie ik dat de heer Pauw met ROSA evenveel tijd heeft als een partij met vier zetels, dus u hebt eigenlijk al wat gekregen van het college.


    De voorzitter: Ja, het is dat u nog tijd hebt dus u kunt gewoon het woord voeren. Maar ik ga nu naar de heer Molenaar. Gaat uw gang.


    De heer Molenaar (DZ): Ja, voorzitter, ik had willen beginnen met een pleidooi voor mijn collega’s van ROSA om hun wat meer tijd en ruimte te gunnen. Ik zal mij nu beperken, gezien uw uitspraak tot een verzoek aan ROSA om de vraag die Democratisch Zaanstad heeft gesteld aangaande motie 28 te beantwoorden. Ik hoop dat u daar wel dispensatie voor geeft en voor de rest wil ik mijn bijdrage beperken tot Stichting Stad aan de Zaan die zelf geconstateerd heeft fouten gemaakt te hebben en dat is niet best. Zeker als het een nieuwe organisatie betreft moet je juist je vinger goed aan de pols houden en goed gecontroleerd worden. En dat brengt mij dan bij het college. Wij verzoeken het college, wie dan ook, waar dan ook geld uit de gemeenschapskas gebruiken gaat voor evenementen, om die strenger te controleren en te begeleiden. Dat verzoek ik u uitdrukkelijk na dit fenomeen. Voor de rest vindt Stichting Stad aan de Zaan naar eigen be

  8. 8

    De voorzitter: Dan is als eerste aan de orde motie onder nummer 29, over de Stichting Herstelling. En nou weet ik niet helemaal zeker of ik nou de heer Brekelmans of mevrouw … als eerste zag. Mijnheer Brekelmans gaat uw gang.


    De heer Brekelmans (POV): Voorzitter, dank u wel. Voorzitter, ik zal het kort houden want eigenlijk staat in de tekst van de motie al waar het om gaat. Maar ik heb begrepen dat het toch van belang is nog enige toelichting hierop te geven. De Stichting Herstelling is geen concurrent van enig sociaal wijkteam of van Baanstede. Het is juist een goed alternatief voor Baanstede wanneer blijkt dat bepaalde personen gelet op hun problematiek en/of hun houding niet inzetbaar zijn bij Baanstede of hierdoor niet aan het arbeidsproces kunnen deelnemen. Het is juist daarom van belang dat er regelmatig overleg plaatsvindt tussen de stichting, de sociale wijkteams en Baanstede. Maar ook regelmatige evaluatie met de wethouder of zijn ambtenaren is noodzakelijk voor de beoordeling en verlenging van het jaarcontract met de stichting. Het gaat tenslotte om mensen. Ik dank u wel.


    De voorzitter: Dank u wel. Mevrouw Groothuismink.


    Mevrouw Groothuismink (ROSA): Ja, voorzitter, wij willen als raad en college inzetten op participatie en dan het liefst voor allerlei verschillende groepen. En ook deze moeilijke groep die de Herstelling wel een kans kan bieden waar het elders mislukt of niet lukt. En daarom, en ook gezien dat er andere partijen in ieder geval op dit moment nog niet die expertise hebben dat ze deze groep zichtbaar en aantoonbaar wel kunnen opvangen, vindt ROSA dat we in ieder geval het komend jaar moeten doorgaan met de Herstelling op het Hembrugterrein en ook juist gebruikmaken van de expertise en juist die samenwerking met die sociale wijkteams en met Baanstede opzoeken zodat dit werk en deze expertise kan blijven bestaan.


    De voorzitter: Dank u wel. Mijnheer Babaoglu.


    De heer Babaoglu (VVD): Ja, dank u wel, voorzitter. Ik reageer graag op de motie van de POV en ondertussen ook van ROSA en GroenLinks, zag ik, die een poging onderneemt om het contract tussen de gemeente Zaanstad en de Herstelling te herstellen. Morgen loop het contract af en het is voor de Herstelling, maar vooral voor de deelnemers een spannend moment. En voorzitter, diep in mijn hart weet ik dat een voorstel als deze eigenlijk niet in de raad thuis zou moeten horen. Waar bemoeien we ons mee? Dat was mijn eerste reactie. Dit is puur contractmanagement en laat dat vooral de ambtelijke organisatie professioneel in acteren. Wij zijn immers voor de kaders en de beleidslijnen. En diep in mijn hart weet ik dat het nu verre van efficiënt is ingericht en de kosten tot vier keer hoger zijn dan andere trajecten waar de doelgroep ook aan deelnemen kan. De makkelijke rekensom is 70.000 gedeeld door twee, ja en dat kost een traject nu en het gaat ten koste van ons participatiebudget. Maar diep in mijn hart weet ik

  9. 9

    De voorzitter: Dan zijn wij bij de volgende motie, 32 inhuren externe voorzitters. Daar is de vorige keer over gediscussieerd, maar misschien toch een korte toelichting en dan … Mijnheer Van der Laan. Ik blijf voorzitter omdat er van de zijde van het college niet op gereageerd wordt omdat het gewoon aan u is om daar een beslissing over te nemen. Mijnheer Van der Laan.


    De heer Van der Laan (POV): Voorzitter, ik heb daar geen problemen mee. Ik ga hem even zoeken want ik ken hem niet meer helemaal uit mijn hoofd hoor. Als je vijftig bent geweest dan moet je dat niet meer willen, dan slaan allerlei andere dingen toe. Kan ook met drank te maken hebben hoor. Ja, je weet het niet. Goed, voorzitter, vorige keer heb ik deze motie ingetrokken omdat de griffier aangaf dat hij uit zou zoeken of wat ik zei, dat het evengoed nog zou kunnen, dat wij nog mee zouden kunnen doen in, dat traject of dat wel of niet waar was. En de griffie heeft dat uitgezocht en die kwamen terug met het bericht dat wij nog steeds mee zouden kunnen doen. En vorige keer werd ik een beetje boos aangekeken door ROSA over dat er niet zoveel voorzitters waren. Nou, ik heb dat even veranderd ook, sorry Ruud, ik heb dat veranderd dat een aantal fractievoorzitters, een aantal fracties aangeven geen voorzitter te kunnen leveren en andere fractievoorzitters geven aan dat ze ook vinden dat andere fracties meer in aanmerking komen en er zijn een paar fracties die extra voorzitters hebben geleverd.


    De voorzitter: Mevrouw Munnikendam.


    Mevrouw Munnikendam (D66): Even een interruptie op de heer Van der Laan. De heer Van der Laan die zegt dat de griffie het zou uitzoeken en dat we het nog steeds zouden kunnen doen. Ik heb er ook even naar gekeken en het is toch wel een beetje genuanceerder, want in eerste instantie konden wij ons vanaf het begin af aan aanmelden voor de experimenteerwet als gemeente. Die kans is voorbij en op dit moment ligt die wet ter consultatie. Dat betekent dat wij er een soort zienswijze op zouden kunnen geven waarin wij zeggen: we zouden heel graag wel willen meedoen, maar dat betekent niet dat wij per definitie in die wet opgenomen kunnen worden. Dus het is een andere fase en in deze fase kan het ook, maar het is dus niet dat het nog steeds kan, dus dat wou ik toch wel eventjes melden.


    De voorzitter: Mijnheer Van der Laan.


    De heer Van der Laan (POV): Voorzitter, ik ben echt blij dat D66 het zoals vanzelf weer beter weet. Volgens mij staat er: op een ander moment in het wetgevingstraject dat Zaanstad wordt opgenomen als deelnemer. En dan niet bij het schrijven van de conceptwet, maar gewoon in de consultatiefase. Er staat niet dat je dan niet opgenomen kan worden, dat staat er gewoon in. Dus helaas. Voorzitter, gemeentes die ervaringen op willen doen met externe voorzitters kunnen dat doen en moeten dat dan zelf regelen in een reglement van orde. De externe voorzitter mag een redelijke vergoeding ontvangen voor

  10. 10

    De voorzitter: Dan hebben wij nu een viertal moties over vluchtelingen en ik stel voor dat wij dat in één ronde doen want er zit een zekere samenhang in de moties en in de verschillende onderdelen daarvan, dus die vier moties in één ronde. Ik zie als … Ja dat was even vechten, maar ik dacht de heer Laport. Mevrouw Groothuismink … Nou ja, ach. Mijnheer Laport, gaat uw gang.


    De heer Laport (GroenLinks): Ja, dank u wel, voorzitter. Op 18 februari – ik weet het datum, het is een dag na mijn verjaardag – heb ik in het Zaanstad Beraad opgeroepen om het Zaanse vluchtelingenbeleid een voorbeeld te laten zijn voor andere gemeenten. Daar ben ik naderhand positief op aangesproken onder andere door wethouder Visscher. Ik weet dat de wethouder en haar ambtenaren werken aan een integrale visie op vluchtelingenopvang in Zaanstad en ik weet dat veel Zaanse partijen de oproep om een voorbeeld te zijn ook ondersteunen. GroenLinks is blij met de update van vorige week, daarin wordt ingegaan op zorg voor vluchtelingen, maatwerk, en ook wordt daarin gesteld dat ook de vele vrijwilligers kunnen terugvallen op de nodige steun. Het is tenslotte niet alledaags wat zij op hun bordje krijgen. Het is belangrijk dat zij desgewenst kunnen terugvallen op specialisten, op professionele hulpverleners. De moties die wij vandaag samen met SP, PvdA en ROSA en ChristenUnie indienen, zijn bedoeld om het beleid van wethouder Visscher te ondersteunen en om waar mogelijk nog wat verbeterpunten aan te brengen. Wat vragen wij met onze moties? Wij vragen extra psychische zorg wanneer dat wenselijk is voor vluchtelingen en ook vragen wij om extra financiële middelen voor schrijnende gevallen, voor vluchtelingen die mede vanwege de oplopende wachttijden bijvoorbeeld onvoldoende geld hebben om het contact met het thuisfront te onderhouden. Wij willen vluchtelingen de kans geven om beter te integreren in onze samenleving door het mogelijk te maken dat zij vrijwilligerswerk gaan verrichten. En vluchtelingen die al sterk geïntegreerd zijn en bijvoorbeeld al een band hebben opgebouwd in de Zaanse samenleving willen wij de kans bieden naar onze stad terug te keren. Niemand is erbij gebaat dat vluchtelingen van plaats naar plaats worden verhuisd zonder dat zij ergens kunnen aarden. Al deze vier moties zijn erop gericht om vluchtelingen die hier in Zaanstad zijn kansen te geven, een kans om te integreren, een kans om volwaardig deel uit te mogen maken van onze samenleving. En dat is niet alleen goed voor de vluchtelingen, maar zeker ook positief voor onze Zaanse samenleving.


    De voorzitter: Dank u wel. Mevrouw Groothuismink.


    Mevrouw Groothuismink (ROSA): Nou, ik kan dat niet mooier zeggen dan de heer Laport, dus ik sluit mij ook volledig aan bij zijn woorden. Ik denk dat het goed is, na ook alle speciale avonden die wij met de raad hebben met het COA en met de IND, om te laten zien en om het nu ook in deze raadsvergadering weer te bespreken en straks ook het

  11. 11
    Stemmingen
  12. 12

    De voorzitter: Wij gaan over, dames en heren, als ik de vergadering heropen, en dat doe ik nu, tot de stemmingen. Wij gaan als eerste stemmen over de evaluatie van het evenementenbeleid, de nota Zaanse Smaakmakers. Daar is eerst aan de orde de motie onder nummer 28, Stad aan de Zaan heet die kortheidshalve. Wie van u is voor die motie? Dat zijn de leden van de POV, de Socialistische Partij, Democratisch Zaanstad, Zaanse Inwoners Partij en ROSA. Dat lijkt mij een minderheid. Is inderdaad verworpen. Dan is het voorstel de evaluatie als zodanig aan de orde. Verlangt er iemand daarover stemming? Verlangt iemand aantekening te hebben tegengestemd? Dat zijn de leden van de POV en van Democratisch Zaanstad. Met deze stemmen tegen is het aanvaard.

  13. 13

    De voorzitter: De uitvoeringsagenda toerisme Zaanstad 2016-2019. Een motie onder nummer 26, die gaat over het erfgoed om het maar zo te noemen. Wie van u is daar tegen? Geen uwer, dan is aldus besloten. De motie is aanvaard, moet ik zeggen. De motie onder nummer 27, de aanvulling van de visie van ROSA. Uitgebreid over gediscussieerd. Wie van u is voor die motie? Dat zijn de leden van de POV, de Socialistische Partij en ROSA. Ook dat is een minderheid, de motie is verworpen. Dan de motie onder nummer 30, zogeheten klimaatneutraal toerisme. Een stemverklaring van mevrouw Mathkor, gaat uw gang.


    Mevrouw Mathkor (GroenLinks): Inderdaad. Dank u, voorzitter. GroenLinks is vanzelfsprekend erg voor duurzaamheid en ook voor het compenseren voor het klimaatbeleid, maar wij vinden dit zo op dit moment, zo’n lukrake incidentele motie en ook nog voor een gedeelte van het toerisme, dat wij daar niet akkoord kunnen gaan. Wij zijn voor structurele compensatie in het klimaatbeleid.


    De voorzitter: Dank u wel. Wie van u is voor deze motie? Dat zijn de leden van D66, de Partij van de Arbeid en ROSA. Dat lijkt mij een minderheid, de motie is verworpen. Dan zijn wij bij de uitvoeringsagenda toerisme Zaanstad 2016-2019. Is daar iemand tegen? Dat is niet het geval, dan is aldus besloten.

  14. 14

    De voorzitter: Zijn wij bij de wijziging van de gemeenschappelijke regeling van de veiligheidsregio. Daar ligt een motie van de vorige keer, toen staakten de stemmen en die motie brengen wij nu opnieuw in stemming. Wie van u is voor deze motie? Dat zijn de leden van de POV, de vier aanwezige leden van de Socialistische Partij, Democratisch Zaanstad, Zaanse Inwoners Partij, ROSA en GroenLinks. Ik heb zomaar het idee dat dat achttien stemmen zijn, dan heb ik ook zomaar het idee dat de tegenstemmers dat dat er ook achttien zijn. Dat betekent dat wederom de stemmen staken en dat betekent als dat voor de tweede keer gebeurt dat de motie geacht wordt te zijn verworpen. Dus dat is dan hierbij aan de orde. Dat betekent dat het wijzigingsvoorstel, wat overigens niet over die motie over de stemverhouding ging, maar een ander wijzigingsvoorstel, nu in stemming kan worden gebracht. Mijnheer Zoomermeijer.


    De heer Zoomermeijer (SP): Er zijn toch twee mensen van de coalitie afwezig en één van de oppositie of ben ik nou in de war.


    De voorzitter: En dan heb je precies 18-18, ja. Ja zie je wel we moeten gewoon om elf uur stoppen, dat is gewoon veel beter, maar goed. Het voorstel zoals het er ligt, is daar iemand tegen? Dat zijn de leden van de POV en Democratisch Zaanstad, het voorstel is aanvaard.

  15. 15

    De voorzitter: Dan zijn wij bij de herbenoeming van de directeur van de rekenkamer. En nou weten we allemaal dat dat formeel, als je praat over personen of stemt over personen dat dat schriftelijk moet, maar het is allemaal zo goed voorbereid dat ik denk dat dat niet schriftelijk hoeft en dat we dat als een zakelijk voorstel kunnen zien. Ik zie allemaal instemmend geknik, dus dat betekent dat het besluit hiermee is genomen en de heer De Ridder, inmiddels aanwezig, feliciteer ik hierbij van harte met deze herbenoeming.

  16. 16

    De voorzitter: De benoeming van de accountants, ook daar is een zorgvuldig proces aan voorafgegaan. U stemt hier allen mee in? Dat is het geval, dan is aldus besloten.

  17. 17

    De voorzitter: De halfjaarlijkse rapportage, stand van zaken geheimhouding. Is daar iemand tegen? Dat is niet het geval, dan is aldus besloten.

    Bijlagen

  18. 18

    De voorzitter: Het budget herindicatie jeugd. Iedereen is daar voor? Dat is het geval, aldus besloten.

  19. 19

    De voorzitter: De verlenging van de zendmachtiging RTVI Zaanstreek. Een stemverklaring. Mevrouw Havik.


    Mevrouw Havik (ZIP): Dank u, voorzitter. Ja wij zijn niet op voorhand tegen Zaanradio, maar we zijn er ook geen al te grote fan van. Wij missen iets in de motie van GroenLinks en dat is eigenlijk, ze verzoekt het college van alles maar er wordt niet in gesproken een ambitie dat er opgelegd wordt dat het aantal luisteraars duidelijk moet vergroten. Vandaag zullen wij het amendement niet steunen van de POV en DZ, juist omdat wij die vrijwilligers die daar keihard werken een kans moeten hebben, vinden wij. Wij vinden dat wij die een hart onder de riem moeten steken en we zullen nu dan ook akkoord gaan met het gevraagde besluit.


    De voorzitter: Dank u wel. Het amendement is aan de orde, het amendement onder 28a om een negatief advies te geven. Wie van u is voor dit amendement? Dat zijn de leden van de POV en Democratisch Zaanstad. Het amendement is verworpen. Dan zijn we bij de motie onder nummer 31, het toekomstplan. Wie van u is daar tegen? Geen uwer, dan is die motie aangenomen en dan ligt het voorstel dus zoals het daar is. Wie van u is daar tegen? Dat zijn de leden van de POV en Democratisch Zaanstad. Het voorstel is aanvaard.

  20. 20

    De voorzitter: Het voorbereidingsbesluit onder nummer raadsbesluit nummer 29 van het Jacob Visterrein aan de Kalverringdijk te Zaandam. Iedereen akkoord? Ja, iedereen akkoord. Aldus besloten.

  21. 21

  22. 22

    De voorzitter: Dan zijn we bij de benoeming van een lid van de auditcommissie en daarvoor moet er gestemd worden begrijp ik, maar dat kunnen we ook als een zakelijk voorstel zien. Want het zijn precies evenveel leden als vacatures zal ik maar zeggen. Dus er hoeft niet formeel gestemd te worden. Dus zullen we het dan maar zo doen. Een mooi zakelijk voorstel met deze bijzondere, leuke, aardige, deskundige mensen? Oké? Aldus besloten.


    Motie 29 (vreemd aan de orde) Stichting Herstelling


    De voorzitter: Dan de motie onder nummer 29, de Stichting Herstelling. Dat is de motie van de POV in eerste instantie. Daar stond een overweging in waar in het debat van is gezegd: nou, haal die er nou uit. En dat hebben de indieners gedaan. Dat betekent dat de overweging, ik zit nu zelf even te zoeken, maar u weet vast wel over welke overweging ik het heb, waarin wordt gezegd dat de mensen dan een beetje … Nou ja, die, die is er uit gehaald. Ja? U weet allemaal over welke overweging ik het heb, als u die gewoon even doorschrapt dan is die geschrapt, maar dan is de motie als zodanig nog aan de orde en de heer Babaoglu wil wat zeggen, gaat uw gang.


    De heer Babaoglu (VVD): Ja, hartelijk dank, voorzitter. Gehorende hebbende het debat valt het mij op dat opgeroepen wordt en dat onze gemeente flinke inspanningen moet leveren. Alleen dit kan nooit eenzijdig. Wij zullen de motie steunen maar verwachten dat de Herstelling een zeer actieve rol naar zich toe trekt om mensen de aandacht en zorg te geven die ze verdienen, met als doel weer terug te keren in de samenleving. Dank u wel.


    De voorzitter: Dank u wel. Wie van u is tegen deze motie? Geen uwer, dan is deze motie aanvaard.


    Motie 32 (vreemd aan de orde) Inhuren externe voorzitters


    De voorzitter: Dan zijn we bij de motie onder nummer 32 over de inhuur externe voorzitters. Wie van u is voor deze motie? Dat zijn de leden van de POV en Democratisch Zaanstad. De motie is verworpen.


    Moties (vreemd aan de orde) Vluchtelingen


    De voorzitter: Dan zijn we bij de moties over de vluchtelingen. Als eerste de motie onder nummer 33, de vluchtelingen huisvesten, de geïntegreerde. Mijnheer Laport, gaat uw gang. Een stemverklaring neem ik aan.


    De heer Laport (GroenLinks): Ja, dank u. Ja, ik wil ook iets algemeens zeggen over de vier moties. Hoewel de wethouder veel toezeggingen gedaan heeft en wij de moties ook mede hebben ingediend als ondersteuning van haar beleid, houden wij toch twee moties staande. Dat is onder andere deze motie, motie 33 over geïntegreerde vluchtelingen huisvesten in Zaanstad. Waarbij wij wel besluitpunt 2 er uithalen: een beroep te doen op de tijdelijke regeling stimulering huisvesting vergunninghouders om voor deze terugkeerders geschikte woonruimte te creëren. Dus dat besluitpunt halen wij er in ieder geval uit. En verder zien wij dit ook als een ondersteuning van het beleid.


    De voorzitter: Dank u wel. Deze aange